Advertisement
TÜRKİYE MAKRO VERİLERİ ABONE OL

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) yüzde 50'yi aşan tüketici, yüzde 100'ü aşan üretici enflasyonuyla ilgili değerlendirmesini yayımladı.

TCMB değerlendirmesinde tüketici yıllık enflasyonundaki artışın alt gruplar geneline yayıldığını, bu gelişmeye en belirgin katkının gıda ve temel mal gruplarından geldiğini belirtti.

TCMB'nin değerlendirmesine göre, emtia fiyatlarında Ocak ayından itibaren gözlenen artış eğilimi son dönemde jeopolitik gelişmelerle hızlanmış ve bağlantılı kalemlerde etkileri hissedildi.

"KDV indirimi daha olumsuz görünümü sınırladı"

Gıda yıllık enflasyonundaki yükselişin alt gruplar genelinde devam ettiğini belirten TCMB son aylarda yüksek seyreden taze meyve ve sebze enflasyonundaki artışın bu dönemde hızlanmayı sürdürdüğünü de vurguladı.

TCMB temel gıda ürünlerinde KDV'de yapılan 7 puanlık indirimin temel gıda ürünlerindeki daha olumsuz bir görünümü sınırladığını belirtti.

"Uluslararası enerji fiyatları artışı yurt içine yansıdı"

Temel mal fiyatlarındaki artış eğiliminin Şubat ayında yavaşlamakla birlikte yıllık enflasyonun tüm alt gruplarda yükseldiğini vurgulayan TCMB değerlendirmesinde enerji fiyatlarına da vurgu yaoptı.

TCMB değerlendirmesinde, uluslararası enerji fiyatlarındaki artışın etkilerinin yurt içi enerji fiyatlarına yansıdığı belirtildi.

Hizmet grubunda enflasyon yükseldi

Hizmet grubunda yıllık enflasyonun tüm alt gruplarda arttığını ifade eden TCMB enerji ve gıda görünümüne de bağlı olarak ulaştırma ve lokanta-otel gruplarının öne çıkan alt gruplar olduğunu söyledi.

TCMB değerlendirmesinde, "Başta enerji olmak üzere uluslararası emtia fiyatlarında sektörler geneline yayılan yükselişler ile tedarik zincirlerindeki aksamalar neticesinde üretici fiyatlarındaki artışlar sürmüştür. Bu görünüm altında, B ve C göstergelerinin yıllık enflasyonlarındaki yükseliş devam etmiştir." ifadelerini kullandı.

TÜFE yüzde 50'den, ÜFE yüzde 100'den fazla arttı

Türkiye'de yıllık enflasyon Şubat'ta yüzde 54,44 seviyesine yükseldi.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı verilere göre Şubat'ta tüketici fiyat endeksi bir önceki aya göre ise yüzde 4,81 artış gösterdi.

Üretici enflasyonunda ise yıllık bazda üç haneli seviye kaydedildi. Buna göre üretici fiyat endeksi Şubat'ta bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 105,01 arttı. Aylık üretici enflasyonu ise yüzde 7,22 oldu.

Şubat'ta yıllık çekirdek enflasyon yüzde 44,05 oldu.

Tüketici fiyatlarıyla üretici fiyatları artışı arasındaki makas da yeni rekor seviyeye yükseldi.

Ukrayna’daki savaş, emtia fiyatlarındaki yükselişi tetikliyor.

Alüminyumdan buğday ve petrole kadar birçok emtia uzun yılların en yüksek seviyelerinde seyrediyor. Hammadde fiyatları 1974’ten beri en büyük haftalık artışını kaydetti.

Enerji, tahıl ve hammaddede önemli bir oyuncu olan Rusya’nın izolasyonu, arz sıkıntıları yaşanacağına ve küresel enflasyonun daha da yükseleceğine yönelik endişeleri artırıyor. Birçok kurum, yatırımcı ve şirket güvenli ödeme zorluğu nedeniyle ülkeyle iş yapmaktan kaçınıyor, bölgeden yapılan bazı sevkiyatlar iptal ediliyor.

Rusya’nın Ukrayna’daki nükleer tesise saldırısının ardından Batı Teksas tipi ham petrolün varil fiyatı bugün yaklaşık yüzde 5 yükseldi. Fiyat bu hafta yüzde 20 yükseldi. JP Morgan Rusya’da arz sıkıntılarının devamı durumunda Brent petrolün yıl sonunu varil başına 185 dolarla kapatabileceğini öngördü. Brent petrolün varil fiyatı bugün 112 dolar civarında seyrediyor.

Buğday fiyatları da arz kıtlığı endişeleriyle 14 yılın en yüksek seviyelerinde seyrediyor, Chicago borsasında vadeli kontratlar yüzde 6,6 artışla bushel başına 12,09 dolarda işlem görüyor.

Baz metallerde de yükseliş sürüyor. Alüminyum Londra Metal Borsasında yüzde 3,6 artışla ton başına 3 bin 850 dolar olurken bakır fiyatları da tüm zamanların zirvesine çıktı.

Emtiadaki yükselişin küresel büyüme ve enflasyon üzerinde de olumsuz etkileri hissedilebilir.