Advertisement
HABERLER ABONE OL

Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD) Genel Sekreteri Veysel Yayan, sektörün durumunu ve stokçuluk tartışmasını Bloomberg HT'ye yorumladı.

Yayan "Stokçuluk aslında ekonomide bir şeyin iyi gitmediği yönündeki görünümün ifadesidir. Birileri bir şeyleri stok ediyorsa, birtakım yanlış uygulamalar var demektir" diye konuştu.

Çelik sektöründe stok yapmanın son derece riskli olduğunu vurgulayan Yayan "Bunu 2008 yılında gördük. Bu dönemde hurda fiyatları 750 dolarken, 1 ay içerisinde 130 dolara düşmüştü. Stokunda belirli miktarda hurda bulunduran kuruluşlar 300-400 milyar dolara varan zararlarla karşı karşıya kalmışlardı. Benzer bir durumu bu yıl da yaşıyoruz.

Bizim sektör, Amerika’dan geliş süresine göre baktığımızda genellikle 1,5-2 ay diyebileceğimiz sürelerle belirli hurda stokları bulundurmak mecburiyetindedir.

Fiyatlar 680 dolara kadar çıktıktan sonra 350 dolara düştü. Aradaki 300 dolar firmaların sırtında kalarak üretimlerini sürdürmek zorunda kaldılar. Faaliyetleri durdurmayacak ama risk oluşturmayacak bir seviyede stok yapmak mecburiyetindesiniz." dedi.

Üretim yapan kesimde stokçuluğun olmayacağının altını çizen Yayan "Stokçuluk ticari kesimlerde olur. Ticari kesimlerin beklentilerine göre, belirli ticari tavır alışları içerisine girdiğini görürsünüz. Esas olan, onların bu beklentiye girmesine olanak veren ekonomik şartları ortadan kaldırmaktır. Dolayısıyla stok meselesine böyle bir bakış açısıyla, inzibati tedbirlerle yaklaşarak meseleyi çözebileceğimizi düşünmek gerçekçi bir yaklaşım değil." değerlendirmesinde bulundu.

"Krediler konusunda sıkıntı var"

Yayan "Şu anda krediler konusunda sıkıntı var. Çok büyük ihracat yapan kuruluşlar yüksek faizle bile kredi bulmakta güçlük çektiklerini söylüyorlar. Eximbank kredisinde de sıkıntı çektiklerini söylüyorlar. Masa başında olmaktan ziyade, ilgili kesimleri dinleyerek hareket etmek önemli. Mutlaka ve mutlaka, ekonomimize reel katkıda bulunacak sektörlerin, ihracat yapıyor olmalarının önündeki engellerin kaldırılması gerekiyor.

Haziran ayında, üretimimizde yüzde 13,1’lik, miktar yönünden ihracatımızda yüzde 18’lik düşüş var. Oysaki biz bu yıl üretimde ve ihracatta ciddi artışlar bekliyorduk. Geldiğimiz noktada, önümüzdeki aylarda bunun daha da ağırlaşmasından endişe ediyoruz." şeklinde konuştu.