Bloomberght
Bloomberg HT Haberler TDSD/Uyguner: Gelen zamların tüketiciye yansımaması mümkün görünmüyor

TDSD/Uyguner: Gelen zamların tüketiciye yansımaması mümkün görünmüyor

Türkiye Deri Sanayicileri Derneği (TDSD) Başkanı Burak Uyguner, doğalgazda sanayi abonelerine yapılan yüzde 40'ın üzerindeki zamma ilişkin olarak, "Gelen zamların tüketiciye yansımaması mümkün görünmüyor" dedi.

Giriş: 02 Kasım 2021, Salı 16:07
Güncelleme: 02 Kasım 2021, Salı 16:08

İLAYDA KILIÇAY

Türkiye Deri Sanayicileri Derneği (TDSD) Başkanı Burak Uyguner, yurt içinde fiyatların hammadde, enerji, lojistik ve döviz kurlarındaki yükselişe bağlı olarak artış göstereceğini öngördüklerini belirtirken, “Sadece enerji maliyetlerini baz alırsak doğalgaza en son yapılan yüzde 48’lik zamla birlikte Ocak ayından itibaren doğalgaza gelen zam yüzde 150’lere yaklaştı. Gelen bu son zamların uzun vadede tüketiciye yansımaması pek mümkün görünmüyor” diye konuştu.

Vietnam’da Kovid-19 nedeni ile fabrikaların kapanmasının sektöre etkisini de değerlendiren Uyguner şöyle konuştu: “Vietnam’daki pandemi kaynaklı kapanmalar ve fabrikalarda üretimin durması başta birçok büyük markayı ciddi sıkıntı içerisine soktu. Uzakdoğu-Avrupa hattında da lojistik süresinin ve maliyetinin çok arttığı belirtilmekte. Bu durum bazı siparişlerin ülkemize kaymasına neden oldu ve Türk ihracatçısı için büyük fırsatlar sundu.”

"Fiyat artışı öngörülebilir değil"

Yurt içinde fiyatların hammadde, enerji, lojistik ve döviz kurlarındaki yükselişe bağlı olarak artacağını belirten Uyguner, “Her üretici bu mali yükü fiyatlarına yansıtacaktır fakat mevcut şartlar sebebiyle artışın öngörülebilir olması çok mümkün görünmüyor” dedi.

"Tedarik krizini fırsata çevirebiliriz"

Uyguner, tedarik zincirlerinde pandemi nedeniyle başta Hindistan olmak üzere Uzak Doğu ülkelerinin payını azaltmak isteyen marka ve büyük alıcıların alternatif tedarikçilere yöneldiğini ifade etti.

"Pandemi sebebiyle ülkemize yönelen tedarikçilerin siparişlerini sürekli hale getirebilirsek krizi fırsata çevirmiş oluruz” diyen Uyguner sürdürülebilirliğe ilişkin ise şu açıklamaları yaptı:

"Yeşil üretimin öneminin her geçen gün artması ve karbon vergisi uygulamalarının hayata geçmesi ile Türkiye jeopolitik olarak merkezi bir konumda olmasını avantaja çevirebilir. Sektördeki firmaların yapısı hantal değil bu da teslim süresinin çok kısa olmasına imkân tanıyor. Bu nedenle pandemi şartlarına ve sürdürülebilir üretime hızlı ayak uydurabilmek gelecekteki hedeflerimize ulaşmak adına kilit bir rol oynuyor."

Uyguner, Yeşil Mutabakat için yatırım ve finans teşviklerinin sağlanmasının yeşil dönüşüm süreci için oldukça faydalı olacağını belirtti.