TEB GM Leblebici: Vatandaşın döviz bozması için zaman gerekiyor
TEB Genel Müdürü Ümit Leblebici para politikasının da önemli gündem maddelerinden biri olan ters dolarizasyon konusunda "Vatandaşın döviz bozması için zaman gerekiyor" ifadelerini kullandı. Bloomberg HT'ye konuşan Leblebici, 2021'de en büyük riskin enflasyon olduğuna dikkat çekti
TEB Genel Müdürü Ümit Leblebici 2021 yılında vatandaşın döviz bozabilmesi için zamana ihtiyacı olduğunu belirtti. Dolar/TL kurunda 8,50 seviyesinin normal olmadığını belirten Leblebici kur tarafında görülen mevcut seviyelerin daha makul olduğunu belirtti.
Bloomberg HT’ye konuşan Leblebici, 2021’de en büyük riskin enflasyon olduğunu ifade ederken, kredi talebinin de düşük olduğuna dikkat çekti.
Leblebici sektörün Merkez Bankası’ndan gelen mesajlara inandığını, fiyat istikrarının ileriye dönük endekslemeyi düzenlediğini söyledi. Banka olarak 2021’de maliyet yönetimi ve verimliliğe odaklanacaklarını söyleyen Leblebici birleşme ya da satın alma planlarının olmadığını ekledi.
Leblebici'nin söyleşisinde şu açıklamaları öne çıktı:
2020 yılı basit bir yıl değildi, basit olmamasının sebebi öngörülebilirliğin çok mümkün olmaması oldu. Önceden de tecrübe olmayınca herkes elindeki araçları kullanmaya başladı. Bankacılık için de böyle oldu. Düzenleyici otorite ekonomiyi canlandırmak için geçen sene yeni düzenlemeler yaptı. Aktif rasyosu, swap limitlerindeki kısıtlamalar gibi bir şekilde de bankacılık sektörü buna adapte oldu. Böylece ekonomiyi belli bir rotada tutmayı başardık. Bankacılık sektörü şimdi de 2020 yılını takip eden senelere adapte olmaya çalışıyor.
“2021’deki en büyük risk enflasyon”
Bu sene bankacılık sektörünü ve ekonominin önündeki en büyük risk enflasyon, şiddetli bir şekilde geri geliyor. Bu yüzden Merkez Bankası önden hareket ederek önlem almaya çalışıyor. 2020’de ötelenmiş talep tekrar 2021’de geliyor. Aşı ile birlikte sistem normale dönmeye başladığı zaman enflasyonda tekrar bir dalga geldiğini göreceğiz. Burada da Merkez Bankası rehberlik yapıyor bize. Merkez Bankası’nın dediğinin dışında bir iş yapamaz sistem.
Merkez Bankası Başkanının da önem verdiği fiyat istikrarını sağlamamız gerekiyor. Bu çerçeve ile başladığınız zaman onun altındaki enstrümanları yapmanız gerekiyor. Biz hep enflasyonun yukarı geleceğinden şüpheli olduğumuz için kendi içimizde kendimizi adapte etmeye başladık. Fiyat istikrarını sağlamak insanların ileriye ait endeksleme yapmasını değiştiren bir şey. Eğer siz fiyatların sürekli yukarı gideceğini düşünüyorsanız, o zaman kendinizi fiyatlar yukarı gidecekmiş gibi ayarlıyorsunuz. Bu enflasyonlardaki katılıklardan birisi.
Bankacılık kesimi enflasyonun sürekli yukarı gideceğini düşündüğü için sürekli fiyat artışına gidiyordu. 'Ama gerçekte sıkı bir para politikası var' derse fiyat artışı sürekli yukarı gitmeyecek belli bir noktadan sonra aşağı gelecek diye fiyatlamaya başlarsınız. Şimdi bankacılık sektörü kendini Merkez Bankası söylemlerine göre kendini adapte ediyor. Merkez bankası ısrarlı bir şekilde fiyat seviyesini ve enflasyon kırıldığını görmeden para politikasından vazgeçmeyeceğini söylüyor.