Tekstil sektöründe dijital dönüşüm devri
Dijital Strateji programının bu haftaki konukları Sun Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Ünlütürk ile NTT Data Türkiye ve MENA Satış Pazarlama Genel Müdürü Fatih Irak konuk oldu. Tekstil sektöründeki dijital dönüşüm süreçlerinin konuşulduğu programda, iş dünyasında sürdürülebilirliğin önemine dikkat çekildi.
Bloomberg HT’de yayınlanan Dijital Strateji programının bu haftaki konukları Sun Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Ünlütürk ve şirketin dijital dönüşüm macerasındaki iş ortağı NTT Data Türkiye ve MENA Satış Pazarlama Genel Müdürü Fatih Irak oldu.
Programda Türkiye’nin lokomotif sektörlerinden biri olan tekstilde dijital dönüşümün önemi konuşuldu.
"Teknolojik araçları kullanarak iş sürecini optimize etmek önemli"
NTT Data Türkiye ve MENA Satış Pazarlama Genel Müdürü Fatih Irak dijital dönüşümün ana gereksiniminin temelinde öngörülebilirlik olduğunu belirterek şunları söyledi:
“Zor bir dönemden geçiyoruz. İş süreçlerinde daha öngörülebilir ve kârlı bir operasyon yönetebilmek için işletmelerin birinci önceliği bu öngörülebilirliğin iş hayatında nasıl canlıya alınması gerektiğini saptamaktır. Teslimattan ihracat ve ithalata hepsini bir tarafa bırakırsak da dijital dönüşümün en temel sebebi yine öngörülebilirlik oluyor. Dijital dönüşüm çalışmalarının anlam kazanması ise teknoloji araçlarını kullanarak iş süreçlerini optimize etmekten geçiyor.”
"Raporlarımıza bir haftada ulaşır hale geldik"
Tekstil sektöründe teknolojiye çok fazla yatırım yapmalarına rağmen bir süre sonra büyük veriyi tutmakta zorlandıkları için SAP’nin çözümleriyle dijital dönüşüm projesini hayata geçirmeye karar verdiklerini belirten Sun Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Ünlütürk, “Tekstilde 90’lı yıllarda teknoloji kullanımına çok emek harcadık. Çünkü şirketin büyümesinde kurumsallaşma kadar sürdürülebilir olması için de teknolojinin yoğun kullanılması gerektiğine inanıyorduk. Bu yüzden çeşitli yazılımlarla işimizi daha iyi yapabilmek için yoğun çaba sarf ettik ve bu süreç hem kârlılığımızı hem de verilerimizi arttırmada çok büyük önemli faktör oldu. Mevcut yazılımlarla bir noktaya kadar gelebilsek de sonraki süreçte büyük veriyi yönetemez olduk” dedi.
Ünlütürk sözlerine şöyle devam etti:
“Çağın teknoloji hızına uyum sağlamak, daha hızlı erişebilmek ve raporlarımızı daha hızlı alabilmek, maliyetlerimizi kontrol edebilmek için söz konusu projeye başladık. Dijital dönüşüm projemiz tam 2 yıl sürdü. Bu proje o kadar devasa ki şu ana kadar dünyada tekstil ve konfeksiyonu bir arada uçtan uca çözmüş başka SAP projesi bulunmuyor. Proje sonunda tüm ekibimizi mutlu eden nokta ise aylık raporlarımızı ilk 1 hafta - 10 gün aralığında erişebilmek ve raporlara dilediğimiz yerden cep telefonlarıyla da erişebilmek oldu.“
“Müşterilere artık SAP standartlarıyla neler yapmaları gerektiğini anlatıyoruz"
Dijital dönüşümde yeni yaklaşımlarla şirketlerin hayatlarını kolaylatırdıklarının altını çizen NTT Data Türkiye ve MENA Satış Pazarlama Genel Müdürü Fatih Irak, “Eskiden projelerimizde müşterilerimize üretimi nasıl yapıyorsunuz, finansı nasıl yönetiyorsunuz diye sorarak oradan aldığımız bilgiler doğrultusunda bir kavramsal tasarım oluşturuyorduk. Son 5 senede ilk gün itibaren sistemi açıyoruz ve artık müşteriler yerine biz SAP standartlarında bunu böyle yapmalısınız diyerek prototipler oluşturuyoruz. Bu sayede müşterilere daha az sürprize yer veren ve ilk günden itibaren gördükleri bir sistem inşa ediyoruz” dedi.
"AR-GE yatırımlarını artıracağız"
Son olarak Sun Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Ünlütürk dijital dönüşüm ile raporlara ulaşmakta zaman harcamadıklarının altını çizerken, şirketin sürdürülebilirlik konusundaki yatırımlarını da şu sözlerle paylaştı:
“Sürdürülebilirlik uzunca zamandır bizim odağımızda olan bir konu idi. Kumaş üretimi yapan fabrikamızda yoğun miktarda su kullanımı var. Bu konuda son yıllarda karbon salınımı konusunun daha çok gündeme gelmesiyle tekrar gündemimize girdi. Sun Şirketler Grubu olarak bu konuda 10 yıldır raporlama yapıp karbon salınımını kontrol etmeye çalışıyoruz. Atık suyumuzu arıtsakmamızın yanı sıra %95’ini geri kazanmak için yatırım yapmaya çalışıyoruz. İlaveten AR-GE çalışmalarına olan yatırımlarımızı da artırmayı amaçlıyoruz. Geçtiğimiz günlerde halka arz olduğumuz zaman diliminde yatırımcımıza da bu prensip ve hedeflerimizi anlattık. Gelen fonumuzun da %3 ila 5’ini bu yıl AR-GE harcamalarını artırmak için kullanacağız.”