Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Telecom Italia’nın CEO’su Luigi Gubitosi, özel sermaye şirketi KKR & Co’nun 12,2 milyar dolarlık satın alma teklifinin üzerinden bir hafta geçmeden cuma günü istifasını verdi. Şirket yöneticileri cuma akşamı CEO’nun istifasını kabul etti.

İstifadan sonra Yönetim Kurulu Başkanı Salvatore Rossi Telecom Italia’nın stratejik varlıklarının ve ortaklıklarının yönetiminden sorumlu olacak. Şirketin Brezilya operasyonlarının yöneticisi olan Pietro Labriola ise grubun genel müdürlüğüne terfi etti.

ABD’li özel sermaye şirketi KKR & Co., Telecom Italia SPA’yı 10,8 milyar euroya (12,2 milyar dolar) satın almak için teklif vermişti. Ancak bu teklife Telecom Italia’nın en büyük hissedarı Vivendi SE’nin karşı çıkması bekleniyor.

Telecom Italia’nın yönetim kurulu, geçen hafta pazar günü teklifi değerlendirmek için düzenlediği toplantının ardından yaptığı açıklamada, KKR’nin hisse başına 50,5 euro sentlik ön nakit teklifinin “bağlayıcı olmadığını ve gösterge niteliğinde olduğunu” kaydetmişti.

Amerikalı özel sermaye devinin dostça olarak nitelenen teklifi, Telecom Italia’nın ve eski İtalyan tekelinin en değerli varlığı olan sabit hat şebekesinin kontrolü için bir mücadelenin başlangıcı olabilir. Öte yandan, diğer iki özel sermaye şirketi Advent International Corp. ve CVC Capital Partners, Telecom Italia’ya nasıl yardımcı olunacağını belirlemek için tüm hissedarlarla çalışmaya hazır olduklarını kaydetti.

Son 5 yılda değerinin yarısını kaybetti

Böyle bir anlaşmanın nedenleri arasında, son beş yılda değerinin yarısını kaybeden şirket hisse senetlerindeki serbest düşüşün durdurulması ve Eylül ayı itibarıyla 22 milyar euro seviyesindeki net borcun azaltılmasının olduğu kaydediliyor. Anlaşma için Telecom Italia’nın direktörlerinin desteği yanında hükümetin onayı da gerekecek.

Fransız Vivendi, konu hakkında doğrudan bilgiye sahip bir kaynağın Bloomberg’e verdiği bilgiye göre, KKT’nin teklifini Telecom Italia’yı düşük değerlendirdiği için muhtemelen desteklemeyecek. Aynı kaynak, Vivendi’nin teklifin, şirket CEO’su Luigi Gubitosi tarafından getirilip getirilmediği dahil, ardındaki nedenleri analiz edeceğini kaydetti.

Vivendi’nin sözcüsü, Paris’te yaptığı açıklamada, şirketinin başından beri Telecom Italia’nın uzun dönemli hissedarı olduğunu ve böyle kalmayı planladığını söyledi. Vivendi ayrıca Telecom Italia’nın başarısı için İtalyan otoritelerle yakın çalışmaya devam edeceğini de kaydetti. Temsilci teklif konusunda daha fazla detay vermekten kaçındı.

Bloomberg Intelligence analisti Erhan Gürses, yönetim kurulu açıklaması öncesi kaleme aldığı bir notta, Fransız şirketin Telecom Italia’daki yüzde 24’lük payını ortalama 1,03 euro maliyetle elde ettiğini kaydederek, bunun “aşılmaz bir engel” oluşturabileceğini belirtti.

Telecom Italia'nın Türkiye ve Avea hikayesi

12 milyar dolarlık satın alma teklifi alan Telecom Italia'nın tarihçesinde Türkiye de önemli duraklardan biri olmuştu.

Şirket, İş Bankası ile kurduğu konsorsiyum ile 2000 yılında yapılan GSM 1800 lisansı ihalesini 2 milyar 525 milyon dolarla kazanmıştı. Aynı yılı Türkiye'nin yeni GSM operatörü Aria faaliyete geçmişti.

2001 yılında ise Türk Telekom'un GSM operatörü Aycell kurulmuştu. 2003 yılına gelindiğinde Aria'nın hissedarları Telecom Italia Mobile (TIM) ve İş Bankası, Aycell’in sahibi olan Türk Telekom mobil telefon operasyonlarını yeni bir şirkette birleştirme kararı almıştı.

Bu karar sonrası yeni marka Avea 23 Haziran 2004 tarihinde piyasaya sunulmuştu. O dönemdeki rakamlarla Avea'yı oluşturan Aria ve Aycell şirketleri devlete sadece lisans bedeli olarak 5 milyar dolar civarında para ödemişlerdi.

O günde basına yansıyan demeçlere göre Aria ve Aycell şirketleri birleşme tarihine kadar 3 yılda 4'er milyar dolar harcama yapmıştı