Advertisement
HABERLER ABONE OL

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, İstanbul'da yayın yönetmenleriyle yaptığı toplantıda Türk Telekom'un akıbetine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Bakan Karaismailoğlu toplantıda konuyla ilgili olarak "Türk Telekom’da işletme hakkı süresi uzatımı gündemde yok diyebiliriz. Onun için de ihale gerekiyor." diye konuştu.

Karaismailoğlu, 5G için bedel değil yatırım planlamasına dönük ihalenin de konuşulan konular arasında olduğunu söyledi.

Toplantıda Bakan Karaismailoğlu, devam eden ulaştırma projeleriyle ilgili de konuştu. Çukurova Havalimanı’na 2022 Ekim’de ilk uçakla inmeyi amaçladıklarını söyleyen Karaismailoğlu Yavuz Sultan Selim Köprüsü’ne ek demiryolu için bu yıl ihaleye çıkıp 4 yılda tamamlamayı planladıklarını belirtti.

"Kur için çalışma yok"

Karaismailoğlu, yap-işlet-devret projelerine ilişkin gündeme gelen kur tartışmalarına ve TL'ye dönme yönündeki çağrılara ilişkin de konuştu.

Bakan Karaismailoğlu, "Biz yap-işlet projelerini neden tercih ediyoruz? Çünkü bizim belli bir bütçemiz var, altyapıya ayıracağımız para belli. YİD projelerinin bir yapım maliyeti var, bu maliyeti de 10 yıl önceki maliyetle bugünkü maliyet bir değil. O maliyetin geçmişteki döviz kurunda bir karşılığı vardı. Verilen garanti rakamları aslında bir finans modelidir. Yapımcı da gelip bu ihaleye girerken bir yapım maliyeti hesaplıyor. Kendi düşündüğü işletme döneminde o finansı nasıl geri alırımı düşünerek bir teklif veriyor. Sonuçta burada bir sözleşme var ihale var, oradaki şartlar var. Onları değiştiremezsiniz. Değiştirirseniz ihaleye daha önce teklif verenler de ‘böyle olacağını bilseydim ben de ona göre teklif verirdim’ diyebilir." ifadelerini kullandı.