Bloomberght
Bloomberg HT Haberler 'Temassız ödemeler QR kodlu ödemeye göre daha öncü olacak'

'Temassız ödemeler QR kodlu ödemeye göre daha öncü olacak'

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Genel Müdürü Dr. Soner Canko, teknolojilerde siyah ya da beyaz tercihi yapmak yerine ikisinin bir arada olacağını söylemek gerektiğini ama ödeme sistemlerinde temassız teknolojilerin daha öncü olacağını belirtti.

Giriş: 27 Mart 2019, Çarşamba 17:05
Güncelleme: 27 Mart 2019, Çarşamba 17:07

Dünyada temassız ödemelerin çok daha pratik çok daha kolay ödeme teknolojileri olduğunu söyleyen Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Genel Müdürü Dr. Soner Canko, QR kodlu ödemelerin de bir ödeme sistemi altyapısı olmayan Çin gibi Hindistan gibi ülkelerde kabul görmesinin çok normal olduğunu belirtti. Bloomberg HT televizyonunda Finansal Teknoloji programına katılan Canko, Çin ve Hindistan'da QR kodlu ödemenin biraz da POS ve ATM olmamasından kaynaklı zorunluluktan geliştiğini kaydetti. Bu gelişmelerin gelecek için de mesajlar verdiğini ifade eden Canko, "Sonuçta ülkeler izole pazarlar değil. Tüm dünyaya da açığız. Bir Çinli turist Türkiye'ye geldiğinde ona da hizmet verebilmeliyiz. Türkiye'den bir vatandaş Çin'e gittiği zaman onun da alışveriş yapmasını sağlamalıyız. Dolayısıyla burada teknolojik üstünlüklerden ziyade hangisinin daha ağır basacağına bakarsak biz NFC denilen temassız teknolojilere 10 seneyi aşkın zamandır yatırım yaptık. Tüm zamanların iyi seviyesine getirdik. Günde 1 milyon işlem adedini geçtik. Bu aşamadan sonra temassız ödeme teknolojilerini terk etmemiz mümkün değil" diye konuştu.

'QR KODLU ÖDEME DÜŞÜK ADETLİ ÖDEME ALAN KÜÇÜK İŞLETMELERE UYACAK'

Öte yandan Canko, temassız ödemelere ek olarak özellikle POS cihazı almaktan imtina edecek, onun maliyetinden kaçınmak isteyen küçük işletmelere QR teknolojileri mutlaka uyacağını söyledi. Geçtiğimiz günlerde BKM olarak İstanbul'da simitçilerde QR kodlu ödemeyi devreye aldıklarını kaydeden Canko, bu tarz küçük işlemlerde QR kod ile ödemenin daha verimli olduğunu belirtti. Canko, buna karşın günde 100-200 ödeme alan bir işletme olsaydı o zaman temassız ödemenin daha verimli olacağını sözlerine ekledi. Canko, teknolojilerde siyah ya da beyaz tercihi yapmak yerine ikisinin bir arada olacağını söylemek gerektiğini ama temassız teknolojilerin daha öncü olacağını belirtti.

'KÜRESEL FINTECH YATIRIMLARI 50 MİLYAR DOLARI AŞTI'

Geçtiğimiz günlerde Paris Fintech Forum 2019 ve Dubai Global Financial Forum'a katılan Canko, programda buradaki izlenimlerini de aktardı. Finansal teknolojiler dünyasında yaşananların, yeni dünya düzeninde yeni sektörel kırılımlar belirlenirken artık gelişmiş ülke olmanın bir avantaj olmadığını gösterdiğini belirten Canko, "Yarışa neresinden girersek girelim, eğer dersimizi çalışıp, bir şekilde dahil olursak ülkemizi bu anlamda bir yerlere taşıyabileceğimizi düşünüyorum" dedi. Dünyadaki 2018 yılında fintechlere 50 milyar doların üzerinde yatırım yapıldığını belirten Canko, bu rakamın neredeyse yarısının erken aşama fintechlere yapılan yatırımlar olduğunu söyledi.ABD'nin 8.5 milyar dolarla ilk sırada olduğunu kaydeden Canko, 5 yıl önce böyle bir sırlamada olmayan Çin'in 2018 yılında 3.5 milyar dolar ile ikinci sırada yer aldığına dikkat çekti.

'BANKACILIĞIN GÜNDEMİNDE AÇIK BANKACILIK VE YAPAY ZEKA OLACAK'

Dünyada milyar dolarlık yatırımlar konuşulurken, Türkiye'de milyon dolarlık yatırımların konuşulduğuna değinen Canko, bu anlamda Türkiye'nin biraz başlangıçta olduğunu kaydetti. Türkiye'deki rakamları yurtdışı ile kıyaslayıp ham bir data olarak okumamak gerektiğinin altını çizen Canko şöyle devam etti: "Türkiye'de finans teknolojileri bankalar tarafından o kadar yoğun kullanılıyor ki, fintech verileri sadece bankacılık sektörü dışındaki girişimlerini ifade ediyor. Dolayısıyla 'elma elma' kıyas yapıldığında Türkiye sıralama da daha üst sıralarda yer alıyor" dedi. Yapılan bir çalışmaya göre gelecekte bankacılık sektörünü en fazla etkileyecek teknolojilerin başında 7 üzerinden 5.68 puanla açık bankacılığın olacağını kaydeden Canko, bunu 5.66 ile yapa zeka ve makine öğrenmesi, 5.10 puanla chatbotlar olduğunu kaydetti. Canko, bu teknolojilerin sektörün epey yol aldığını vurgulayarak, blockchain, kuantum hesaplama ve sanal gerçekliğin de öne çıkacak yeni konular olacağını söyledi.

'APPLE KART BİR PARÇA HAYAL KIRIKLIĞI YARATTI'

Apple'ın geçtiğimiz günlerde piyasaya sunduğu kart hakkında da yorumda bulunan Canko, Apple'den gelen açıklamaların kendisi için sürpriz olduğunu belirtti. Apple'ın bu projede, özellikle son 4-5 yıldır ABD'de işbirliği yaptığı büyük bankaları karşısına rakip alıp tek bir banka ve marka ile lansman yaptığının altını çizen Canko, "Benim için sürpriz oldu. Bir parça da hayal kırıklığı oldu. Çünkü biz dijital ekonomilerde hep ekosistemlerden bahsediyoruz, platformlardan bahsediyoruz. Böylesi platformlarda odak çok önemlidir. BU açıdan ben de çok merak ediyorum, böyle bir hamle ile nasıl bir yola girecekler. Her şey pahasına acaba gelecekte dünyanın tek bir markası ve bankası olmak gibi bir hayal mi var, yoksa büyük bir risk mi aldılar hep birilikte göreceğiz" diye konuştuk.