Temmuz'daki iyimserlik fonlara yaradı
Aylık bazda en yüksek reel getiri TÜFE ile indirgendiğinde yüzde 2,5 ile DİBS'te gerçekleşirken, küresel ölçekte hisse senedi piyasalarındaki toparlanma yabancı hisse içerikli fonları Temmuz'da tekrar pozitif ayrıştırdı.
ÇAĞLAR KUZLUKLUOĞLU/BLOOMBERG HT ARAŞTIRMA
TÜİK, Temmuz ayına ilişkin finansal yatırım araçlarının reel getiri oranlarını açıkladı. Yılın başından itibaren yüzde 45,72 TÜFE artışının görüldüğü ayda, aylık bazda en yüksek reel getiri TÜFE ile indirgendiğinde yüzde 2,5 ile DİBS’te gerçekleşti.
Aylık bazda DİBS, dolar, brüt mevduat faizi, euro, külçe altın ve BIST 100’ün Yİ-ÜFE indirgendiğinde kaybettirmeye devam ettiği ayda, dolar da yüzde 0,51 oranında reel getiri sağladı. Yİ-ÜFE indirgenmiş görünüm üç, altı ve 12 aylık zaman dilimlerinde tüm enstrümanlarda kayba işaret etti.
Üç aylık değerlendirmede dolar ve euro, bir yıllık değerlendirmede ise dolar ve külçe altın reel getiri sağlayabildiler.
BES ve OKS pozitif performans sergiledi
Küresel ölçekte hisse senedi piyasalarındaki toparlanma, geçtiğimiz yılki rallide dövizdeki yükselişten de ivme kazanan ve performansta öne çıkan yabancı hisse içerikli fonları Temmuz’da tekrar pozitif ayrıştırdı. BES tarafında değişken fon kategorisinde yer alan “yabancı teknoloji hisse” temalı fonlar ve yıl başından beri performansı ile dikkat çeken endeks fon ve agresif-dinamik OKS fonları yılın ikinci yarısına olumlu başladı. Kamu dış borçlanma ve yerli hisse ağırlıklı fonlar da Temmuz ayında BES ve OKS tarafında pozitif performanslar sergilediler. TEFAS verilerine göre; TÜİK’in açıkladığı aylık yüzde 2,37’lik TÜFE karşısında 382 BES-OKS fonundan 286 tanesi yukarıda kalabildi. Yıl başından itibaren görülen yüzde 45,72’lik enflasyon karşısında bunu başarabilen fon sayısı ise 382 fon içerisinde yalnızca 24 oldu. Bu 24 fonun tamamını yerli hisse senedi ağırlık ya da temalı fonlar oluşturdu.
Yatırım fonlarında da yerli hisse ile emtia içerik ve temalı fon tipleri yıl başından beri getiride pozitif görünümleri ile dikkat çekti. Yine enflasyon artışı karşısında yerli hisse fonlarının performanstaki ağırlığı gözlerden kaçmadı. Temmuz performanslarında ise tıpkı BES’e benzer olarak yabancı hisse ve döviz hareketlerinden olumlu etkilenen yatırım fonları, küresel hisse piyasalarındaki olumlu gidişat ile öne çıktılar. Yerli hisse ağırlıklı yatırım fonları da onlara eşlik ettiler.