Advertisement
HABERLER ABONE OL

HANDE BERKTAN

Türk Elektronik Sanayicileri Derneği (TESİD) Yönetim Kurulu Başkanı Yaman Tunaoğlu, kurdaki artışın elektronik üreticilerine ve pazara etkisine dair “Teknoloji sanayi üretiminde girdilerin çoğu yurtdışından geliyor. Dolayısıyla üretimde bu da Dövize endeksli girdilerden dolayı maliyetleri çok arttırıyor. Üreticileri zorlayıcı bir durum. İç talepte ciddi bir azalma var. Cep telefonu, tablet ve bilgisayar iç talebinde azalma başladı. Beyaz eşya ve televizyonda da bunu görüyoruz. Üretici firmalar ihracata odaklı olduklarından konsolide satışları yüksek seyretmeye devam ediyor ancak iç talep düşük. Bu problemlerin yanında çip tedarik krizi ve lojistik problemler devam ediyor. Çip fabrikaları tarafında ciddi uzun vadeli yatırımlar var ve 2023 itibarı ile bu sorunun azalacağını umuyoruz.” açıklamasını yaptı.

Teknolojide Kadın Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Zehra Öney “Tüketici elektroniği fiyatlarında, 20 yıl önceki fiyat artış rekorunun üzerine çıkmış durumdayız. Gerek sektörel, gerek toplumsal etkisi olacaktır. Özellikle eğitim kısmında ve sektörlerin teknolojiye yatırımlarını olumsuz etkileyecek.Pandemiyle bu kadar teknoloji çağına girdiğimiz bu dönemde cihazlara, internet ve servislere erişimdeki güçlük arttı. Çeşitli fırsat eşitsizliklerinin olması kaçınılmaz.

Türkiye’nin refah seviyesini artırabilmesi için teknoloji gücünü yükseltebilmesi gerek. Bu da insan kaynağının niteliğini yükseltebilmesiyle olur. Bu, inovasyondan,yeniliklerden, yeni ürün servislerden geçiyor.Türkiye bu endekste 133 ülke arasında 55. sıraya geriledi. Bu inovasyonendeksindeki düşüş teknolojinin kullanımını da durduran bir şey. Eğitim çok etkilenecek. Gelişen sektörlerin insanla güçlenmesi mümkün ancak insanların cihaza erişememe noktasında problem oluşacak.” dedi.