TESK/Palandöken: Zincir marketler perakende yasasının çıkarılmasını istemiyor
TESK Başkanı Bendevi Palandöken, çıkarılmasını desteklediği perakende yasası hakkında yaptığı değerlendirmede, "Perakende zincirler böyle bir yasanın çıkmasını arzu etmiyor. Ben en azından onların rahatını kaçırdım. Böyle bir kanunun çıkması için var gücümüzle çalışıyoruz." dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 29 Kasım'da yaptığı açıklamada, zincir marketlerdeki fahiş fiyatlarla ilgili yeni yaptırımların devreye alınacağını söylemesi sonrasında zincir market tartışması giderek büyüdü.
Bloomberg HT’ye konuk olan Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, çıkarılmasını istediği perakende yasası hakkında değerlendirmelerde bulundu.
Palandöken, enflasyonun temel nedenlerinden birinin kuralsızlık olduğunu belirttiği konuşmasında, halkın en çok mustarip olduğu şeyin her gün değişen etiket fiyatları olduğunu söyledi. Perakende yasasının çıkmamasının fırsat eşitliğini bozduğunu dile getiren Palandöken, “Geleneksel yapı bozulunca fiyatlar yükseliyor.” dedi.
Zincir marketlerin perakende yasasının çıkmasını arzu etmediğini söyleyen Palandöken, “Ben en azından onların rahatını kaçırdım. Böyle bir kanunun çıkması için var gücümüzle çalışıyoruz ve çıkmasının gerekliliğini de anlatıyorum.” dedi. Palandöken sözlerine şöyle devam etti:
“Pandemi sürecinde fiyat hareketliliğini gördünüz. Dolayısıyla mağazalara ceza yazmayla olacak iş değil. 15 bin tane mağazası var, hangi sektördeki insan bunlarla başa çıkabilir? Rekabet unsuru oluşmadığı sürece fiyatlar istikrara kavuşmaz.”
BİM İcra Kurulu Üyesi Aykaç'tan zincir market eleştirilerine yanıt
Gıda Perakendecileri Derneği Başkanı ve BİM İcra Kurulu Üyesi Galip Aykaç, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın zincir marketler hakkında yaptığı açıklamanın ardından Bloomberg HT'ye değerlendirmelerde bulunmuştu.
Fahiş fiyat uygulamasına dair eleştirilere cevap veren Aykaç, “Fahiş fiyat konusunun bu kadar gündemde olmasının sebebi enflasyon oranlarının yüksekliği. Dünyanın mücadele ettiği bir enflasyonun biraz daha farklı yaşanır halini görüyoruz. Burada aslında üretimde maliyet enflasyonu var. Maliyet enflasyonuna eğilmediğimiz sürece bu konuşmalar spekülatif. Birçok işletmemiz zarar ediyor, kâr edenlerin de yüzde 0-4 arasında marjı var.” demişti.