Teşviklerin "piyasaları kurtaramayacağı" algısı güçleniyor
ABD Başkanı Trump'ın destek ve seyahat yasağı açıklamalarının ardından hükümetlerin piyasaları kurtaramayacağı algısı giderek güçleniyor
Yatırımcılar, koronavirüsten zarar gören küresel ekonomiyi desteklemeleri için hükümetlere haftalar boyunca çağrıda bulundu. Ancak salgının başından beri en geniş çaplı teşvik açıklanmasından sonra çabaların yetersiz kalacağı korkuları giderek artıyor.
İngiltere, İtalya ve Avustralya'da acil durum önlemleri ve Almanya Başbakanı Angela Merkel'in “ne gerekiyorsa yapılacağı” şeklindeki taahhüdü yeni bir hisse satış dalgasıyla karşılaştı. MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi ayı piyasasının eşiğine geldi. ABD Başkanı Donald Trump'ın pek etkileyici olmayan teşvik desteği ve Avrupa'ya seyahat yasağı açıklamasının ardından umutsuzluk paniğe dönüştü. S&P 500 Endeks vadelileriyüzde 4 düşerken Euro Stoxx 50 Endeks kontratları yüzde 7 geriledi.
Hükümet teşviklerinin dünya ekonomisinin 2008 finans krizinden ayağa kalkmasına yardımcı olmasına karşın, yatırımcılar bu kez politika yapıcıların hızlı bir toparlanmayı sağlayabilecekleri konusunda giderek daha fazla kuşku duyuyor. Mali ve parasal önlemler ekonomik faaliyetlerin salgın nedeniyle durmasından doğan ikincil etkiler açısından faydalı olabilir. Onun dışında yatırımcıların, virüsün etkisinin kendi kendine azalmasını beklemekten başka fazla bir seçeneği kalmıyor.
Mihael Zezas öncülüğündeki Morgan Stanley stratejistlerinin Çarşamba günkü notunda, “Finansal piyasaların mevcut ekonomik zorluklarla ilgili sahip olduğu kilit önemdeki bir sorun politika tepkilerinin yetersiz kalacağı algısı.” dendi.
Trump'ın 30 günlük Avrupa seyahat yasağı açıklaması virüsün yayılmasını yavaşlatmak için atılan adımların işletmeleri, dolayısıyla şirket karlarını ve hisse değerlemelerini kaçınılmaz şekilde etkilediğini gösteriyor.