Ticaret Bakanı Pekcan'dan kurumlara "davranışsal politika" çağrısı
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, bu yıl ilki düzenlenen Ulusal Davranışsal Kamu Politikaları Konferansı'nda yaptığı konuşmada kamu kurumlarına bürokraside yeni bir dönem için işbirliği çağrısında bulundu
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, bu yıl ilki düzenlenen Ulusal Davranışsal Kamu Politikaları Konferansı’nda yaptığı konuşmada kamu kurumlarına bürokraside yeni bir dönem için işbirliği çağrısında bulundu.
Toplantıya katılan 20’nin üzerinde kamu kuruluşuna çağrıda bulunan Pekcan, “Gelin kamu kuruluşlarında bürokrasimize yeni bir katkı getirelim. Bizim ekibimiz sizinle işbirliğine açık; burada yapacağınız bütün çalışmaları bakanlık olarak destekleyeceğiz” ifadelerini kullandı.
Bakan Pekcan hâlihazırda OECD ve Dünya Bankası gibi kurumlarla uluslararası işbirliğini geliştirmeyi planladıklarını söyledi.
Dünyanın en büyük davranışsal aksiyon ekibi olan ve 2010 yılında kurulan İngiliz Davranışsal İçgörü Takımı (BIT), İngiltere hükümeti için yaptığı çalışmalarda her biri 100 milyon poundun üzerinde getiri sağlayan 10’un üzerinde proje geliştirdi.
BIT CEO’su David Halpern’in açıklamalarına göre işbirliği yapılan devlet kurumları arasında adalet, sağlık, ulaştırma, maliye, eğitim ve enerji bakanlıklarına bağlı birimler bulunuyor.
Ticaret Bakanlığı Daire Başkanı ve Türkiye Davranışsal Aksiyon Takımı Direktörü Muhammed Emin Torunoğlu konferans sırasında yaptığı konuşmada davranışsal politika prensipleriyle vergi tahsilat oranında sağlanacak %1’lik artışın vergi gelirlerine 7,58 milyar TL katkısı olacağını belirtti.
Kurumlararası işbirliğin püf noktası: Veri paylaşımı
Davranışsal kamu politikalarının devlet geneline yayılabilmesi için ise bu politikaları üreten ekibin daha fazla veriye ihtiyacı bulunuyor.
Bilkent Üniversitesi Ekonomi Bölümü’nden Doç. Dr. Emin Karagözoğlu, Bloomberg HT’ye yaptığı açıklamada “Verimli davranışsal kamu politikaları için kurumların birbirleriyle veri paylaşımına ihtiyaç bulunuyor. Fakat bunun gerçekleşebilmesi için ise vatandaşların gizlilik haklarının teminat altına alınması ve bu gizlilik haklarına saygı çerçevesinde bir çalışma hazırlanması gerekiyor” dedi.
Daha önce 2016 yılında Donald Trump’ın başkan seçildiği ABD seçimleri ve ayrılıkçıların ufak bir oy farkıyla kazandığı Brexit referandumunda Cambridge Analytica isimli şirketin, vatandaşların gizliliğini ihlal ederek haklarında veri topladığı iddia edilmişti.
Soruşturmalar neticesinde seçmenlerin davranışlarını değiştirmeyi hedeflediğini açıkça ifade eden Cambridge Analytica’nın her bir seçmen adına elinde 5,000 farklı veri bulunduğu ve bu verilerden yola çıkılarak seçmenler için provoke edici ve/veya gerçek olmayan veriler üretildiği ortaya çıkmıştı.
Ticaret Bakanlığı Daire Başkanı Torunoğlu da konuşmasında gizlilikle ilgili hassasiyetlerin farkında olduklarını ve bu konuda çalışmaları bulunduğunu konferans sırasındaki sunumunda vurguladı.
Bakanlığa yakın bir kaynak ise Bloomberg HT’ye yaptığı açıklamada devlet kurumlarının veri paylaşımı konusunda çok sıkı olduğunu belirtti.
“Kurumlar verilerine kendi çocukları gibi bakıyorlar ve birbirleriyle paylaşmaya yanaşmıyorlar” diyen kaynak, kurumlar arası iletişim eksikliği olduğunu ve bunun giderilmesinin veri paylaşımında da verimliliği artıracağını sözlerine ekledi.
Editör: Akın Aytekin