Ticaret savaşının ikinci yılında ABD ve Çin ekonomisi
CNBC'de yer alan haberde ticaret savaşının ikinci yılında ABD'de de Çin'de de büyümenin yavaşladığı ve iki ülkenin de imalat sektörlerinde daralan küresel ekonominin etkilerinin görüldüğü, fakat perakende satışların güçlü kaldığı belirtildi
ABD ve Çin’in ticaret savaşı 2019’da küresel bazda kötüleşen iş dünyası atmosferinde iki ülkenin de ekonomileri üzerinde ağırlık yaparak ikinci yılına girdi.
Ekonomik büyüme yavaşladı
Gayrısafi yurtiçi hasıla büyümesi geçtiğimiz sene iki ülkede de yavaşladı.
Birçok ekonomist iki ülkenin de büyüme oranlarının ticaret savaşına yönelik belirsizlikler, ayrı ayrı yurt içi sıkıntılarla 2020’de daha fazla daha fazla gerileyeceğini öngörüyor. Bu durum halihazırda kırılgan olan küresel ekonomiye daha fazla baskı yaratacağı düşünülüyor.
Ticaret hacmi düştü
2019’un ilk on ayında iki ülkede de toplam ithalat ve ihracat bir önceki seneye oranla düştü.
ABD ve Çin arasındaki 2018 Ocak-Ekim döneminde 344.5 milyar dolar olan ticaret açığı 294.5 milyar dolara gerilemesine rağmen ABD’nin çoğunlukla Çin ile olan karlılıklı ticaret dengesizliğinden kaynaklanan toplam ticaret açığı yıl içinde çok fazla değişmedi.
İmalatta sıkıntılı dönem
Çin’in sektörün sağlığı açıısndan önemli bir gösterge olarak kabul edilen, resmi Satın Alma Yöneticileri Endeksi yılın büyük bir kısmında eşik 50 seviyesinin altında seyrederek daralma alanında kaldı. ABD’de Arz Yönetimi Enstitüsü tarafından derlenen verilere göre imalat PMI Ağustos ayından bu yana daralma eğiliminde.
Perakende satışlar yatay
2019 yılında ABD ve Çin’de tüketici harcamaları iş gücü piyasaları tarafından desteklendi fakat iyimserliğin devam edemeceği şekilde bazı riskler mevcut.
Bazı analistler, ABD’nin Çin ürünleri üzerindeki ek tarifelerinin Amerikan tüketicilerinin harcamalarını düşürebileceği konusunda uyarıda bulundu. Singapur’daki UOB Private Bank stratejisti Francis Tan “Çin’de yükselen domuz eti fiyatları diğer alanlardaki harcamaları düşürebilir” dedi.
Para birimi hamleleri
Göreceli olarak güçlü ABD ekonomisi ve yatırımcıların güvenli liman tercihleri 2019 yılında doları yükseltti.
Bunun aksine Çinli yetkililer yılın bir çoğunda yuanın değerini düşürdü. Bu durum ABD Başkanı Donald Trump tarafından ‘kur manipülasyonu’ olarak niteneldirildi, fakat IMF yuanın değerinin Çin’in ekonomik temelleri ile uyum içinde olduğunu söyledi.
Borsa rallisi
Finansal piyasalarda, Fed’in faiz indirimleri ve yılın belli dönemlerinde ticaret savaşında tansiyonun düşmesi yatırımcı algısını destekledi ve zayıf şirket karlılıklarına rağmen Wall Street’i çoklu rekorlara taşıdı.
Çin’de ise Şanghay Bileşik Endeksi, 2019 yılında çift haneli yükseliş kaydetti.
CNBC