Advertisement
HABERLER ABONE OL

İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Şahismail Şimşek, geleneksel metodolojilerin yerini dijital dönüşüme bıraktığının altını çizerek, bu hızlı dönüşümün içinde KOBİ'lerin de değişmek, dönüşmek zorunda olduğunu söyledi. BloombergHT televizyonunda Finansal Teknoloji programına konuk olan Şimşek, KOBİ'lerin sağlılı büyüme ve gelişme fırsatlartını kaçırmaması gerektiğini, bunun için de dijitalleşmenin çok önemli bir kaldıraç olduğunu ve işletmelerin bunu kullanması gerektiğinin altını çizdi. Dijitalleşmenin işletmelere çok önemli maliyet avantajlı ve rekabet gücü kazandırdığını söyleyen Şimşek, "Dijitalleşme ile ilgili yatırımlar yapıldıysa çok önemli bir verimlilik artışı oluyor. İşletmeler, bu verimlilik artışıyla daha hızlı büyüyorlar. Bu da istihdamı olumlu etkiliyor" diye konuştu.

 

 Bütün işletmelerin dijitalleşmenin getirdiği fırsatları farketmesi gerektiğini vurgulayan Şimşek, işletmelere gecikmeden bu alanda gerekli yatırımları yapmaları önerisinde bulundu. Bankaların dijitalleşmesi kadar, müşterilerin de dijitalleşmesi gerektiğini vurgulayan Şimşek, "Banka olarak müşterilerimizin dijitalleşmesine destek oluyoruz" dedi.   

'MOBİLDEN TİCARİ KREDİ 7 GÜN 24 SAAT 1 DAKİKADA HESAPTA'

Ticari bankacılık tarafından bakıldığında firmalar açısından hız ve zamanın çok kıymetli olduğunun altını çizen Şimşek, ticari dijital dönüşüm kapsamında uçtan uca dijital bir ürün geliştirdiklerini söyledi. Anında Ticari Kredi adındanki bu ürünü firmaların 7 gün 24 saat kullanabildiğinin altını çizen Şimşek, "Bu ürün mesai saatleri ile sınırlı değil. Haftasonu da kullanılıyor. 50 bin TL'ye kadar 36 ay vadeli söz konusu krediyi almak için şubeye gitmek yok, evrak yok. Müşterinin ihtiyaç duyduğu anda cep telefonundan başvurması ile kredinin hesaba yatması arasında geçen süre en fazla 1 dakika. Bir anlamda İşCep ve ticari internet şubemizi birlikte düşündüğümde 'haftasonu açık bir bankayız' diye bilirim" diye konuştu.

İş Bankası'nda ticari işlemlerin yüzde 79'unun internet şubesi ve İşCep üzerinden yapıldığını belirten Şimşek, yaklaşık 1 milyon işletmenin internet şubesi ve İşCep'i aktif bir şekilde kullandığını söyledi. Mobil bankacılıkta Maximum İşyerim uygulaması ile işletme sahiplerinin ticari hayatlarını cep telefonundan yönetme imkanı olduğunu kaydeden Şimşek, "Müşterilerimiz her türlü satış trendini bu uygulama üzerinden takip edebiliyorlar. Örneğin, satışlarının ne kadar taksitli ne kadar peşin olduğunu, satışların ne kadarının hangi mağazdan yapıldığını ya da nakit akışlarını doğrudan buradan izleyebilir. Bu da çok kıymetli ve pratik bir uygulama. Daha önce bunlar hep bizden, şubeden istenirdi. Bizler de firmalara verirdik. Firmalar oradan kendilerince anlamlı sonuçlar çıkarmaya çalışırlardı. Ama hiç bir zaman bu kadar kapsamlı bilgilere ulaşamazlardı" diye konuştu.

 'E-TİCARETTE BANKACILIK HİZMETİNİ AŞAN BİR GAYRET İÇİNDEYİZ'

E-ticaret tarafında Türkiye'de ciddi bir potansiyel gördüklerini ifade eden Şimşek, Türkiye'de online alışverişlerin perakende satışları içindeki payının yüzde 4.1 olduğunu, bu oranın gelişmiş ülkelerde yüzde 8-9 seviyelerinde bulunduğunu söyledi. Banka olarak e-ticaret konusunda bankacılık hizmetlerini aşan bir gayret içinde olduklarını vurgulayan Şimşek,  yüzde 30'a yakın pazar payı ile sektörde öncü olduklarını belirtti. 2018 yılında İş Bankası'nın sanal POS işlem adedinin 115 milyon adede ulaştığını vurgulayan Şimşek, "İş Bankası olarak 193 farklı ülkede her iki saniyede bir ödeme alacak şekilde bir altyapı kurmuş durumdayız. Kurduğumuz sistem 47 farklı ülkede 19 alternatif ödeme yöntemini desteleyen bir sistem. Bu e-ticarete ve e-ihracata çok önemli bir destek" diye konuştu.