Advertisement
HABERLER ABONE OL

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe seçim sonrası ihracatçıların beklentilerini anlattı.

Bloomberg HT’ye konuk olan Gültepe, ihracatta şimdiye kadar konulan performansın son 6 ayda yavaşladığını yeni kurulacak ekonomi ekibiyle beraber yapılacak olan programlarla bu hacmin eski haline gelmesini umut ettiğini belirtti.

Gültepe’nin konuşmasında öne çıkanlar şöyle:

Seçimlerin Türkiye’mize, vatanımıza ve ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyorum. Mesajımızda da belirttiğimiz üzere ihracat son 6-7 ayda durgunluk içinde özellikle 2022’nin Temmuz ayından sonra daha az ihracat yapan daha az üretim yapıyoruz. 2023’ün ilk dört ayına baktığımız zaman eski performansımız ortaya koyamadık. 2023’ün ilk ayında yüzde onluk bir büyüme artışı gerçekleştirmiştik ama Şubat’ta eksi, Mart’ta artı, Nisan’a tekrar bir eksi ortaya koyduk özellikle üretim ihracat dayalı bir ekonomi modeli sürdürülebilir ve devamlı olması gerektiğine inanıyoruz.

“Rekabetçiliğimizi tüm dünyada kaybetme noktasına geliyoruz”

Pazar kaybetmenin yüzde 100 sebebinin kur olduğunu söylemenin doğru olmayacağını belirten Gültepe, “Yüzde 20 diğer etkenler, yüzde 80 kur diyebiliriz. Pandemi sonrasında büyük bir ivme gerçekleştirmişti. Rekabetçiliğimizi tüm dünyada kaybetme noktasına geliyoruz. Özellikle fiyat istikrar konusunda Türkiye olarak çok iyi bir şekilde sağlayamadık. Fiyatların yükselmesi ile bir taraftan enflasyonun artması bir taraftan kurların paralelinde artmaması bizleri bu kapsamdaki rekabetçilik konusunda aşağı doğru çekti” dedi.

Gültepe ayrıca “Üretimi ihracatı ve istihdamı attırmalıyız ve sonrası için minimum Türkiye’nin yüzde 10 ihracatını ve üretimini artırması gerekiyor” diye ekledi.

Finansmana erişim konusundaki zorluklardan da bahseden Gültepe, erişim konusundaki sıkıntı ortadan kalkarsan Türkiye’nin ürün satamayacağı ülkenin olmadığını belirterek şunları söyledi:

“Son dönemlerde ortaya konulan para politikaları özellikle Merkez Bankası kaynaklı Eximbank kredilerinde çok farklı noktalara gelmesi gerekiyor. Yatırım, üretim, ihracat ve reeskont kredilerine çok rahat bir şekilde ulaşıp; ortaya koyduğumuz projeksiyonlara finans kaynaklarını sağlayabilirsek bizim dünyada ürün satamadığımız ülke kalmaz”

“En büyük problem fiyat istikrarı”

İhracatçıların ve iş insanlarının son altı ayda para kazanmayı bırakın son dönemlerde neredeyse eksiye gelme noktasında olduğunu moral ve motivasyon düşmüş durumda olduğunu belirten Gültepe, en büyük problemin fiyat istikrarı olduğunun altını tekrar çizerek şunları söyledi:

“Özellikle Türkiye’nin yeni 100 yılında yeni ekonomi ekibiyle beraber cumhurbaşkanlığımızın önderliğinde bundan sonraki adımları kısa sürede elbirliğiyle son altı ayda kaybettiğimiz hacmi kolay bir şekilde kazanmalıyız. Pazar kaybetmemiz fiyat istikrarının olmamasından dolayı maalesef Türkiye’den alım yapan her sektörü etkiledi bu durum, şu an en büyük problem fiyat… Müşteriler ikame bir başka ülke bulduğu zaman oraya kayıyor müşteri dışarı gittikten sonra onu tekrar Türkiye’ye getirmek kolay değil dolayısıyla mevcut olan müşterileri koruma ve yeni müşterileri eklemek gerekiyor” dedi.