Bloomberght
Bloomberg HT Haberler TİM/Gülle: 2019 yılında dünya ticaretinde korumacılığın maliyeti 1,9 trilyon dolar oldu

TİM/Gülle: 2019 yılında dünya ticaretinde korumacılığın maliyeti 1,9 trilyon dolar oldu

TİM Başkanı İsmail Gülle Türkiye'nin ihracat performansını Bloomberg HT'ye değerlendirerek, "2019 yılında dünya ticaretinde korumacılığın maliyeti 1,9 trilyon dolar oldu" dedi.

Giriş: 07 Ocak 2020, Salı 17:41
Güncelleme: 07 Ocak 2020, Salı 17:41

TİM Başkanı İsmail Gülle Türkiye'nin ihracat performansını Bloomberg HT’ye değerlendirdi.

İhracatta ilk 50 ülkede düşüşler olduğunu altını çizerek yılı yüzde 2 ile kapatmamızın iyi olduğunu vurgulayan Gülle, “Yüzde 2 dünyadaki ticareti korumacılığın bu kadar zorlaştığı bir dönemde ihracatımızı dünyada oran olarak 7’inci sırada arttıran, değer olarak 5’ıncı sırada arttırmak bu sıralama için çok önem arz ediyor. İlk 50 ülkede ciddi düşüşler var buna rağmen artıda çıkartmak önemli. Rekor diye başladık rekor diye bitirdik. Yani 180,5 milyar dolar yapılmış ihracatımız ve geçen seneki ihracatımızın da üstünde. 5 milyar dolara yakın çok ciddi bir parite etkisi var. Otomotiv sektöründe yüzde 3,5’a yakın bir daralmamız var. Almanya, İngiltere ve İtalya’daki daralmanın etkisi… 10 tane ülkeye en büyük ihracatımızı gerçekleştiriyoruz bunların 6 tanesinde artıdayız, 4 tanesinde negatiflik var. Bunun gerekçesi otomotiv ve çelikten kaynaklı düşüşler” dedi.

Gülle, Ocak ayındaki hedefimiz 190 milyar dolar olduğunu da belirterek, 2019 yılında dünya ticaretinde korumacılığın maliyetinin de 1,9 trilyon dolar olduğunu söyledi.

Kurun ihracata olan etkisi üzerine ise Gülle, “Kur ile ihracatın direk etkisi çok kısa süreli oluyor. Yani 15 gün-1 aylık bilemediniz 2 aylık bir etki oluyor. Kur düştü ihracatımızı arttırdık çok doğru bir korelasyon değil. Geçen seneki ihracatımızı miktar bazında daha fazla arttırıyoruz ama değer bazında ihracatımız yüzde 2’nin üzerinde bir artışla gerçekleşiyor. Bu tür ataklarda tabiî ki belli bir dönem kazançlı bir dönem vardır. Bu ileriki süreçte ihracatçıya fazla bir şey kazandırmadığı gibi üzerinde bir fiyat baskısı oluşturur. Geçen sene biliyorsunuz ki emtialarda ciddi bir düşüş oldu hem de bu şekilde bir etkiyi de absorbe etti” dedi.

Katma değerli ürünleri artırmak için Gülle, “İhracatımız içerisindeki yüksek teknolojili ürün ihracatımız düşük. 3,5’lar seviyesinde. Gelişmiş ülkelerde bu oran 10’ların üzerinde… yüksek teknolojinin olduğu çok geniş alan olan savuma sanayidir. Bu alandaki başarılarımızı da görüyoruz. bu alandaki yatırımların birer birer neticeye döndüğünü görüyoruz. İHA ve SİHA’ların ihracatı bize çok ciddi bir değer katacak. Bu alanı medical sektörü ile desteklemek lazım. Kimya sektöründeki gelişmeler bizim için önemli.. Mobilya sektörü markalaşmaya çok uygun” diye ekledi.