Advertisement
HABERLER ABONE OL

Morgan Stanley’nin 2019’da işlemleri on milyonlarca dolar zarara ve yanıltıcı fiyatlama iddiaları sebebiyle iç soruşturmalara yol açan Döviz opsiyon masasının şefinin bankadan ayrıldığı ortaya çıktı.

Morgan Stanley’in ABD finans sektörü düzenleyici kuruluşu Finra’ya yaptığı açıklamaya göre döviz opsiyon masası şefi Thiago Melzer’in işine haziran ayında son verildi.

Finra raporunda Melzer’in başkalarına 'menkul kıymetler dışı pozisyonları kar-zarar hedeflerine ilişkilendiren' yönlendirmeler yaptığı belirtildi. Melzer için “banka tarafından onaylanmayan iletişim platformlarında işlemler hakkında iletişim kurduğu” suçlaması da yer alıyordu.

Melzer bankadan ayrıldıktan sonra Brezilya, Sao Paulo’da Upon Global Capital adında yeni bir yatırım fonu kurdu. Fonun internet sitesine göre Upon Global Capital, “gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler türev ve opsiyon piyasalarındaki geniş tecrübeleri sonucu” ortaya çıktı.

2019'da TL'de terste kalmıştı

Melzer’in yıldızı son 10 yılda Morgan Stanley sabit getirili menkul kıymet biriminde kur ve gelişen ülke piyasalarında yönettiği işlemlerle parlamıştı. Melzer bankanın, günlük hacmi 6,6 trilyon doları bulan döviz piyasasında FX türev ve şeffaf olmayan bazı ürünlere yönelmesinde rol oynamıştı.

Bu strateji 2019’da Türk lirasına bağlı bir dizi işlemin ters pozisyonda kalmasıyla çözülmüş ve milyonlarca dolarlık zarara yol açmıştı. Strateji aynı zamanda Morgan Stanley’de işlemlerin doğru değerleme ile yapılıp yapılmadığının incelenmesi üzerine soruşturma açılmasına yol açmıştı.