Advertisement
DÖVİZ ABONE OL

Türk Lirası diğer gelişen ülke para birimleriyle beraber hafta başından bu yana dolara karşı düşüşte. Haftaya 8,30 civarında başlayan Dolar/TL kuru da yüzde 0,69 yükselişle 8,35 seviyesine ulaştı.

10 yıl vadeli ABD Hazine tahvili faizi yüzde 1,60 seviyesinde bulunurken, Bloomberg Dolar Spot Endeksi çarşamba günü yüzde 0,1 yukarıda.

TL’nin reel değeri Nisan ayında tarihi düşük seviyelere yakın bir seviyede bulunurken, HSBC Portföy Başekonomisti İbrahim Aksoy, emtia fiyatlarındaki artış ve tedarik zincirindeki sorunlar nedeniyle enflasyon ve ABD 10 yıllıklarında artış görülebileceğini belirtiyor.

“Emtia fiyatlarındaki yükseliş ve tedarik zincirinde aksamalar ABD’de şirketlerin maliyetlerini artırırken bazı şirketlerden ürün fiyatlarını artıracaklarına dair açıklamalar geliyor. S&P Goldman Sachs Emtia Endeksinin yılbaşından bugüne %26,1 yükseldiğini belirtelim. Fed enflasyonda yükselişin geçici olacağını ifade etse de gelişmeler önümüzdeki dönemde enflasyon riskleriyle ABD 10-yıllık tahvil faizinin daha da yükselebileceğine işaret ediyor” diyen Aksoy, cari açık kaynaklı Döviz ihtiyacı, reel faizin gerileyecek olması ve ABD enflasyon riskleri nedeniyle yılın geri kalanında TL’nin zayıflamaya devam edebileceğine işaret etti.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen’ın faiz artırımıyla ilgili açıklamaları da dolar/TL’de dalgalanma yarattı.

Yellen, salı günü sabah saatlerinde Başkan Joe Biden’ın harcama paketinin büyüklüğünden dolayı ekonomideki aşırı ısınmanın önlenmesi için ılımlı bir faiz artırımı olabileceğini belirtmişti. Öğleden sonra yaptığı bir konuşmada ise konuyu açıklığa kavuşturmak için “Bu benim tahmin ya da tavsiye ettiğim bir şey değil. Eğer birisi Federal Reserve’ün bağımsızlığına önem veriyorsa, bu kişinin ben olduğumu düşünüyorum” dedi.

Piyasalar Mayıs ayında faiz değişikliği beklemiyor

Bloomberg HT Araştırma Birimi’nin Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası faiz kararına ilişkin anketine katılan 19 kurumun medyan beklentisi Mayıs ayında faizlerin sabit tutulacağı, yıl sonunda ise faizlerin yüzde 16 seviyesine indirileceği yönünde.

TCMB’nin ilk faiz indiriminin ne zaman olacağıyla ilgili soruya ise iki kurum Haziran, dört kurum Temmuz, beş kurum, Ağustos, beş kurum Eylül, üç kurum da Ekim ayında ilk faiz indiriminin gerçekleşmesini beklediklerini belirtti.

Yıl sonunda en fazla faiz indirimi bekleyen kurum faizlerin yüzde 14,75 seviyesine kadar indirileceğini belirtirken, bir kurum faizlerin 300 baz puan artırılarak yüzde 22 seviyesine çıkarılacağını düşünüyor.

Yabancı kurumlar da Mayıs ayında yapılacak Para Politikası Kurulu toplantısından faiz indirim kararı çıkmasını beklemezken, ilk faiz indirimi için farklı tarih tahminlerinde bulunuyor.

Barclays dördüncü çeyrekte TCMB'nin ilk defa faizleri indirmeye başlayacağını ve 350 baz puanlık kesinti yapacağını düşünüyor. ING Bank ise faizlerin üçüncü çeyreğin sonuna doğru indirileceğini tahmin ettiklerini belirtirken, Deutsche Bank Temmuz ayından itibaren faiz indirimi beklediklerini söyledi.