Advertisement
DÖVİZ ABONE OL

Türk Lirası'ndaki dalgalanmalara karşı hedge etmenin maliyeti neredeyse hiçbir zaman bu kadar pahalı olmamıştı. Bu durum, petroldeki düşüşün lira üzerindeki olumlu etkisini gölgede bırakıyor.

Türkiye net enerji ithalatçısı ve arz fazlasından dolayı Brent petrolün varili 20 doların altına geriledi. Ekonominin bu düşüşle birlikte yavaş enflasyon ve cari işlemler açığındaki daralmadan faydalanması gerekiyor. Ancak opsiyon piyasaları rekor düşük seviyeye yaklaşan lirada daha fazla engele işaret ediyor.

Kurda üç aylık dalgalanmalara karşı hedge etmenin maliyeti liranın tarihi volatilitesinden 11 yüzde puanı daha fazla ve yirmi yılın verilerine göre bu en yüksek prim. Bloomberg verilerine göre opsiyon değerlenmesi için kullanılan bu popüler gösterge geçen üç yıllık dönemin yüzde 99'unda daha ucuzdu.

Ayrıca hedge maliyetinin fiyatlaması 31 majör para birimi arasında en uç fiyatlama. Ayrışma liranın karşı karşıya olduğu zorlukların altını çiziyor. TL bu yıl benzerlerinden daha iyi performans göstermiş olmakla birlikte bu büyük ölçüde kamı bankalarının TL'yi desteklemek amacıyla piyasaya yüklü miktarda dolar vermesinden kaynaklanıyor.

Bu arada Merkez Bankası'nın net rezervleri eriyerek yatırımcı endişelerine neden oldu. Şimdiyse politika yapıcılar diğer merkez bankalarıyla Döviz swap hatları kurmak istiyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre yerel bankaların rezerv karşılıkları da dahil olmak üzere tüm yükükmlülükleri dışarıda bırakan net rezervler 10 Nisan haftasında 26.3 milyar dolara geriledi. Bu miktarın 25.9 milyar doları, Şubat sonundaki son verilere göre kısa vadeli swaplar ile borçlanıldı ve vadesi bir ay ya da daha az.

TL Salı günü dolar karşısında yüzde 0.8 düşüşle 6.9948'den işlem görerek psikolojik önemdeki 7 seviyesine, ayrıca 2018 Ağustos'undaki kur şokunda görülen rekor düşüğüne yaklaştı.

Konu hakkında bilgi sahibi iki kaynağa göre kamu bankaları Salı günü 400 milyon dolar sattı. Ancak kamu bankaları döviz piyasasına müdahalelere ilişkin yorum yapmıyorlar.

TCMB Başkanı Murat Uysal, Ocak ayında, kamu bankalarının transferlerinin yasal limitler dahilinde olduğunu ve döviz piyasasında faal olmayı sürdürebileceklerini söylemişti.

Blooomberg News