TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu'dan AB ile Gümrük Birliği'nin yenilenmesi çağrısı
-
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Almanya'nın başkenti Berlin'de Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında Gümrük Birliği'nin yenilenmesi çağrısında bulunarak, "Gümrük Birliği'nin modernizasyonu, iş insanlarının yaşadığı vize sorunu, taşıma kotaları sorunlarının aşılmasında da Almanya'nın desteği belirleyici olacaktır." dedi.
Hisarcıklıoğlu, Alman-Türk Ticaret ve Sanayi Odasının (TD-IHK- TATSO) Berlin’de düzenlenen 20. Yıl Dönümü Galası’nda yaptığı konuşmada, Türkiye ile Almanya dostluğunun uzun bir tarihi geçmişi olduğunu ve bu dostluğun tarih boyunca çok ciddi meydan okumalara karşı koyduğunu söyledi.
"Biz Türkiye’de kadim dostluklar için asker arkadaşlığı terimini kullanırız. Evet, Türk ve Alman halkı asker arkadaşıdır. Birinci Dünya Savaşı'nda kader birliği yapmıştık. İkinci Dünya Savaşı sonrasında Sovyet tehdidine karşı, bu defa NATO bünyesinde bir araya geldi." diyen Hisarcıklıoğlu, " Müttefiklik ilişkimizi kurumsal hale getirdik.Almanya’nın ekonomik kalkınmasına iş gücümüzle katkı sağladık.” yorumunu yaptı.
İki ülke arasındaki ilişkilerin beşeri boyutunun sağlam temele oturduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, Almanya'da üç milyon üzerinde çoğunluğu Alman vatandaşı olan Türkiye kökenli insanın yaşadığını ifade etti.
Hisarcıklıoğlu, Almanya’da yaşayan Türkiye kökenli insanların ülkede iş hayatı, siyaset, spor, sanat, eğitim, sağlık gibi çeşitli alanlarda çok önemli görevleri yürüttüğüne işaret ederek, “Almanya’ya sıfır sermaye ile geldiler ve şimdi yanlarında 500 bin alman çalıştırıyorlar.” diye konuştu.