Toparlanan Çin ekonomisinde tüketici harcamaları en zayıf halka
Çin ekonomisi ilk çeyrekteki rekor büyüme sonrası Mayıs ayında toparlanmaya devam ederken tüketici harcamaları tahminlerin altında kalarak ekonomide zayıf halkayı oluşturuyor
Çin’de sanayi üretimi Mayıs’ta önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 8.8 ile tahminlerin altında arttı. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin medyan beklentisi yüzde 9.2’ydi. Perakende satışlar da yüzde 14 artış beklentisine karşılık yüzde 12.4 arttı.
Ülkede sabit varlık yatırımları yılın ilk 5 ayında 2020’nin aynı dönemine göre yüzde 15.4 arttı. İşsizlik oranı ise Mayıs’ta yüzde 5.1’den yüzde 5’e geriledi.
Pandemi sonrası toparlanma ağır sanayi ve ihracat öncülüğünde gerçekleşirken tüketici harcamaları en zayıf taraf oldu. Aşılama sürecindeki hızlanma ve istihdam piyasasının iyileşmesiyle harcamalar kademeli olarak toparlanıyor. Hükümet verilerine göre Dragon Festivali döneminde turizm harcamaları pandemi öncesi döneme kıyasla yüzde 25 azaldı.
Ülkede sanayi ekonomik büyümenin en büyük motoru oldu. Madencilik ve hammadde üretimi gibi sektörler emtia fiyatlarındaki yükselişten olumlu etkilenirken ihracat deniz aşırı talebin etkisiyle güçlü seyretti. Ancak sanayiye yönelik bazı riskler de mevcut. Ülkenin bazı bölgelerinde artan tüketim nedeniyle elektrik sıkıntıları yaşanıyor. Shenzen’deki Yantian limanında Covid-19 vakalarının görülmesi konteyner trafiğinde yoğunluğa neden oluyor ve küresel tedarik zincirini de olumsuz etkiliyor.
Ekonomistler yılın ikinci çeyreğinde büyümenin yüzde 8, üçüncü çeyrekte yüzde 6.2, son çeyrekte ise yüzde 5’e inmesini bekliyor. Tüm yıl için büyüme tahmini ise yüzde 8.5. Bu rakam, hükümetin yüzde 6 olan hedefinin oldukça üzerinde.