Toplam kredi stoku 1,9 trilyon lirayı aştı
-
TBB Risk Merkezi üyesi kuruluşları tarafından kullandırılan nakit krediler 2017 ocak itibarıyla bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 21 artarak 1 trilyon 922 milyar lira oldu
TBB Risk Merkezi aylık bülteninin ocak sayısı yayınlandı. Buna göre üye kuruluşlar tarafından kullandırılan nakit krediler 2017 Ocak itibarıyla bir önceki yılın aynı ayına kıyasla yüzde 21 artarak 1 trilyon 922 milyar lira olarak kaydedildi. Artış oranı bir önceki aya kıyasla yüzde 4,4 olarak gerçekleşti.
Nakit kredilerin 1 trilyon 828 milyar liralık bölümü bankalar, 43 milyar lirası finansal kiralama şirketleri, 28 milyar lirası finansman şirketleri, 23 milyar lirası da faktoring şirketler tarafından kullandırıldı.
Aynı dönemde tasfiye olunacak alacaklar, 2016 yılının ocak ayına göre yüzde 30 artarak 69 milyar lira oldu. Tasfiye olunacak alacak oranı ise yüzde 3,2'den yüzde 3,5'e yükseldi.
Tasfiye olunacak alacakların toplam nakit kredilere oranı bu yılın ocak ayında bankalarda yüzde 3,4, faktoring şirketlerinde yüzde 6,4, finansal kiralama şirketlerinde yüzde 6,4, finansman şirketlerinde yüzde 3,3 olarak kaydedildi.
-Tasfiye olunacak alacak tutarının en fazla arttığı sektör toptan ve perakende
Tüzel ve gerçek ticari müşterilere kullandırılan ticari kredilerin toplam nakit krediler içindeki payı 2017'nin ocak ayında bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla 2 puan artarak yüzde 76 oldu.