Advertisement
HABERLER ABONE OL

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından hazırlanan bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi taslağı, görüş alınmak üzere sivil toplum kuruluşlarına gönderildi. Toplam 62 maddeden oluşan yasa taslağı farklı konularda düzenlemeler içeriyor.

Yeni taslakta 3 ay boyunca şirketlerde işten çıkarma yasağı düzenlemesi teklifi dikkat çekti. 

İş dünyası tarafında da olumlu karşılanan yasa taslağını Bloomberg HT'ye değerlendiren Akdeniz İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Hayri Uğur "Türkiye’nin Covid-19 salgınıyla mücadelesi kapsamında hazırlanan yasa tasarısında istihdamı korumak için işten çıkarmalar üç aylığına yasaklanıyor. Cumhurbaşkanımıza işten çıkarma yasağını 6 aylığına uzatabilme yetkisi veriliyor. Bilindiği üzere salgının yol açtığı kriz nedeniyle hükümetimiz bir takım tedbirler almış bu bağlamda da kısa çalışma ödeneğinin şartlarında esneklik getirmişti. Ancak yine de tüm çalışanlarımız bu ödenekten faydalanamıyor, ücretsiz izne çıkartılanlar ise gelirlerini tamamen kaybediyorlardı.

Hazırlanan yasa tasarısında, işten çıkartmaların yasaklanması ile birlikte, ücretsiz izin verilenler ile 15 Mart sonrası işten çıkarılanlardan işsizlik sigortası alamayanlara günlük 39.24 TL yardım yapılmasına ilişkin hüküm yer almakta. İş dünyası olarak bu bizim de baştan beri söylediğimiz birşeydi. Tüm çalışanlarımız kısa çalışma ödeneğinden yararlanmalı görüşümüzün dolaylı olarak da olsa hayata geçeceğini göstermesi açısından son derece önemli ve olumlu bir gelişmedir. Artık ücretsiz izne ayrılanlar dahil tüm çalışanların eline az da olsa bir para geçecek, insanlarımız hayatlarını idame ettirebileceklerdir." değerlendirmesini yaptı. 

Bu süreçte işverenlere de ticari hayatlarını devam ettirebilmeleri açısından vergi ertelemelerinin uzatılması ve kredi imkanlarının
artırılması noktasında daha çok destek verilmesini bejlediklerini belirten Uğur "Hem iş dünyasını hem de çalışanları korumamız halinde üretim kapasitemiz de korumuş olacağız. Krizin bitmesinin ardından sahip olduğumuz üretim kapasitemiz bizim dünya pazarlarındaki en büyük gücümüz olacaktır" yorumunu yaptı.