Bloomberght
SON DAKİKA
Bloomberg HT Haberler Torba yasa TBMM'de

Torba yasa TBMM'de

  • SSK prim ve vergi borçlarına yeniden yapılandırmayı da içeren torba yasa, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne gönderildi

Giriş: 30 Kasım 2010, Salı 07:22
Güncelleme: 30 Kasım 2010, Salı 07:22

Torba yasasına göre, ödenmemiş vergiler, vergi cezaları, idari para cezaları, öğrenci kredileri, elektrik ve su borçları yeniden yapılandırma kapsamında olacak.

Yasa, TEFE/ÜFE Aylık değişim oranları esas alınarak yeniden hesaplanmasınını, alacakların ödenmesi durumunda faiz tahsilinden vazgeçilmesini öngörüyor.

Prim ve vergi borçlarının yeniden yapılandırılması, 31 Temmuz 2010 tarihine kadar olan alacakları kapsayacak ve yeniden yapılandırılan borçlar defaten ya da ikişer aylık dönemler halinde azami 18 eşit taksitte ödenecek. Ancak, borçlulara, 6, 9 ve 12 taksit tercihleri de sunuluyor.

Torba yasası olarak bilinen yasayla, bir takvim yılı içinde ikiden fazla taksiti ödemeyenler düzenlemeden yararlanma hakkını kaybedecek, tebliğ edilmemiş 120 TL'nin altında kalan idari para cezalarının ise tahsilinden vazgeçilecek.

SGK'ya olan borçlar da yeniden yapılandırılıyor

Yasayla birlikte vergi mükellefleri, kayıtlarında yer almayan emtia, makine, teçhizat ve demirbaşları defterlerine kaydedebilecek. Maliye Bakanlığı tarafından takip edilen 50 lirayı aşmayan alacakların da tahsil edilmeyecek.

Torba yasada yüksek öğrenim kredi ve yurtlar kurumuna borçlarını ödeme taahhüdünü yerine getiremeyenler için de yeni bir hak getiriliyor.

Yasaya göre,yeni işçi istihdamına sigorta primi desteği sağlanacakken, özürlü istihdamına yeni teşvikler ve aile yardımı ödemesine ise 2 çocuk sınırlaması getiriliyor.

Yasadaki diğer maddeler ise şöyle:

Doğum yapan memura analık izni süresinin bitiminden, eşi doğum yapan memura ise doğum tarihinden itibaren 24 aya kadar aylıksız izin verilecek ve özleşmeli personel de memurlar gibi aile yardımından faydalanabilecek.

Sendikalaşmadaki yenilikler

Torba yasasında sendikalaşmayla ilgili maddeler de yer alıyor. Yasa, ; sendika üyesi kamu görevlilerine 3 ayda bir 45 tl toplu görüşme primi ödeneği ve sözleşmeli personelin ''sendikaya üye olma" hakkını getiriyor.

Merkez Bankası, SPK ve BDDK'nın merkezleri İstanbul'a taşınacağını belirten yasada, Vakıflar Bankasının merkezi Ankara dışına taşınabileceği, Türkiye Kalkınma Bankası'nın da merkezini ana sözleşmede belirleyeceği maddeleri yer alıyor.