Advertisement
HABERLER ABONE OL

Japon otomotiv devi Toyota Çarşamba günü yaptığı açıklamada, hem hibrit elektrikli, hem de pilli elektrikli araçlar için pil üretecek bir ABD tesisine 2,5 milyar dolar daha yatırım yapacağını söyledi. Toyota Battery Manufacturing North Carolina, 2025 yılında faaliyete başlayacak ve tesise yapılan toplam yatırım 3,8 milyar dolar olarak gerçekleşecek.

Toyota Motor Kuzey Amerika birim üretim ve mühendislikten sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı Norm Bafunno, duyurunun iş için "önemli bir kilometre taşı" olduğunu söyledi.

Toyota, pilli elektrikli araçlara olan talebin arttığına dikkat çekerken, ABD’de yapılan ek yatırımla birlikte, toplam pil üretimi yatırımının 5,6 milyar dolar civarında gerçekleşeceğini kaydetti.

Şirket bu amaçla, ABD ve Japonya'da "kombine pil üretim kapasitesini" 40 gigavat saate kadar artırmayı hedefleyeceğini söyledi.

Toyota, dizel ve benzinli araçların yanı sıra, hibrit ve hidrojen yakıtlı araçlarıyla da biliniyor. Ayrıca Tesla ve Volkswagen gibi firmaların zirve için mücadele ettiği, giderek daha rekabetçi hale gelen pil-elektrik pazarında ilerleme kaydetmeye çalışıyor.

2021'de elektrikli araç satışları 6,6 milyona ulaştı

Birleşik Krallık, 2030 yılına kadar dizel ve benzinli otomobillerin ve kamyonetlerin satışını durdurmak istiyor. Buna göre, 2035'ten itibaren tüm yeni otomobillerin ve kamyonetlerin sıfır egzoz emisyonuna sahip olması gerekecek. İngiltere'nin 31 Ocak 2020'de ayrıldığı Avrupa Birliği de benzer hedefler peşinde.

Uluslararası Enerji Ajansı verilerine göre, 2021'de elektrikli araç satışları 6,6 milyona ulaşırken, 2022'nin ilk çeyreğinde elektrikli araç satışları, 2021'in ilk üç ayına göre yüzde 75 artışla 2 milyon civarında gerçekleşti.