Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Toyota Motor Corp., tedarik zincirindeki aksamalara rağmen 2022'de 10,5 milyon araç satarak 3. yılda da dünyanın en çok satış yapan otomobil üreticisi oldu. Şirket böylelikle, Alman otomotiv devi Volkswagen AG'ye karşı olan liderliğini de sürdürdü.

Toyota’nın bağlı kuruluşları olan Daihatsu Motor Co. ve Hino Motors Ltd.'nin satışlarını da içeren grup satışları, yıl boyunca 10,5 milyon adede ulaşırken, zayıflayan küresel talebin ve teslimat sürelerinin uzamasının şirketin en büyük sorunu olduğu kaydedildi.

Müşterilerin belirli modeller için aylarca beklediklerini belirten şirket, Nisan ayında başlayan mali yıl için özellikle çipler olmak üzere yeterli parça tedarik edememesi durumunda nihai sevkiyatların yüzde 10 daha düşük olabileceği uyarısını yaparak üretim hedefini 10,6 milyon araç olarak belirlemişti.

S&P Global Mobility, Toyota'nın 2023'te Alman otomobil üreticisinin 7,99 milyon araç satışına karşı 10,4 milyon hafif araç satışıyla Volkswagen üzerindeki liderliğini korumaya devam edeceğini tahmin ediyor.

Diğer taraftan araştırmacılar, Volkswagen satışlarının 2024'te toparlanacağını tahmin ederken, Toyota’nın on yılın sonunda yıllık hafif araç satışlarında 11 milyona ulaşacağını öngörüyor.