Advertisement
HABERLER ABONE OL

Bu adım, Toyota’nın, Güney Asya’da Kovid-19 vakalarında görülen artışın otomobil parçaları için tedarik zincirini olumsuz etkilemesi ile birlikte, Eylül-Ekim döneminde üretimi yüzde 40 kısma yolundaki ilk planının ardından geldi.

Öte yandan Toyota, son üretim kısıntılarına karşın, 2021 mali yılı için küresel üretim planını değiştirmeyerek 9 milyon araçta tutmaya devam edecek. Toyota, üretimini Aralık ayından sonra tekrar normal seviyesine getirmeyi ve planında sözünü ettiği rakama ulaşmayı amaçlıyor, ancak şirket içinde bir kaynak, bazı belirsizliklerin sürmesini beklediğini kaydetti.

Japon oto üreticisi, Eylül sonlarında yaptığı bir tahmine göre, ülke içi üretimini 50 bin araç ve denizaşırı üretimini ise 100 bin araca kadar azaltacak. Gelecek ayki üretim hacminin Kasım sonlarındaki seviyesi olan 820 bin civarında gerçekleşmesi bekleniyor.

Oto üreticilerinin karşı karşıya kaldığı çip ve parça yetersizliği Eylül ayında, Kovid-19 vakalarındaki güçlü artış ile birlikte daha da arttı. Toyota, üretimin halihazırda aksamasıyla birlikte, şimdilerde Çin’de süregelen elektrik darlığının etkilerinin gelecekte daha da fazla hissedileceğini kabullenmeye başlıyor.

Toyota Eylül ayında tüm yıl için üretim tahminini aşağı yönde revize ederek 9 milyon adede indirdi. Bu revizyon, şirketin ilk tahminin yüzde 3 ya da 300 araç altında. Şirket, maliyet kesintilerinin satışlardaki düşüşü dengeleyeceği varsayımıyla, tüm yıl için kâr tahminini değiştirmedi.

Toyota’nın tedarikçilerinden biri çip darlığı sorununun devam edeceğini bildirdi.

Toyota’nın üretimini üst üste üç ay düşürmesinin ardından, dikkatler şirketin üretim seviyesinin Aralık sonrası tekrar normale dönmesini sağlayıp sağlamayacağına çevrildi.

Toyota Eylül ayında tedarikçilere oto üretiminin Aralık ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 30 yukarıda 1 milyon adet civarında olacağını bildirdi.

Toyota konu hakkında yorum yapmaktan kaçındı.