Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Dünyanın 1 numaralı otomobil üreticisi Toyota, çip krizine rağmen geçen ay üretimde rekor kırdığını duyurdu.

Toyota Motor Corp. üretiminin Kasım’da bir önceki yıla göre yüzde 1,5 artışla 833 bin 104 adet araca ulaştığını bildirdi. Diğer taraftan, şirket Pazartesi günü yaptığı açıklamada, küresel satışların yüzde 2,9 artarak 796 bin 484 adede yükseldiğini duyurdu.

Toyota’nın rakibi olan Nissan ve Honda’nın üretiminde durum farklı oldu. Nissan Motor Co. Kasım ayında küresel üretiminin bir önceki yıla göre yüzde 23 düşüşle 248 bin 961 adede gerilediğini, satışlarının ise yüzde 26 düştüğünü bildirdi. Honda Motor Co.'nun küresel üretimi de geçen ay yüzde 12 düşerek 325 bin 996 adede geriledi.

Toyota, üretim verileri hakkında yaptığı açıklamada, küresel üretiminin Kasım ayında rekor kırdığını ancak, Çin'de koronavirüs salgınında vaka sayısındaki ani artışlar nedeniyle çip kıtlığının belirsiz bir görünüm sergilediğini belirtti.m

Otomobil endüstrisi çip ve diğer araba parçaları kıtlığıyla hala mücadele ederken, aynı zamanda Çin'de tavan yapan salgının etkileriyle de başa çıkmaya çalışıyor.

Netflix açıklamasına göre, şirket, Türkiye'nin özgün hikayelerini 190 ülkeye taşımaya devam ediyor. Bugüne dek 30'un üzerinde yerli yapıma imza atan eğlence servisi, bu yapımlarının dünyanın farklı bölgelerinde yarattığı etkiyi ölçmek amacıyla kapsamlı bir kamuoyu araştırmasına imza attı.

Bu yıl ikincisi gerçekleştirilen Netflix Kültürel Yakınlık Araştırması'na ABD, Almanya, Birleşik Arap Emirlikleri, Brezilya, İspanya, Suudi Arabistan ve Şili'den 13 bin kişi katıldı.

Araştırma sonuçlarına göre, Netflix üyeleri, üye olmayan kişilere kıyasla Türk yapımlarını 1,5 kat daha fazla izliyor.

Netflix'teki Türk dizi ve filmlerini izleyen kişilerin Türkiye'yi turist olarak ziyaret etme isteği, izlemeyenlere göre 2,6 kat daha fazla. Dünya genelinde turistik ilgisi en çok artan 3 ülke ise Brezilya, ABD ve Birleşik Arap Emirlikleri olarak sıralanıyor.

Türkçe'ye ilginin en çok arttığı ülke ABD

Dizi ve filmler, Türkçeye duyulan ilgiyi de artırıyor. Netflix'teki Türk yapımlarını izleyenler arasında "Türkçe öğrenmek istiyorum" diyenlerin oranı, izlemeyenlere göre 4,6 kat daha fazla. Türkçeye ilginin en çok arttığı ülke ise ABD.

Netflix'teki yerli yapımları izleyenler arasında "Türk kültürüne ilgi duyuyorum" diyenlerine oranı, izlemeyenlerden yüzde 29 daha fazla. Benzer şekilde Türk mutfağına ilgi yüzde 29, Türk tarihine yüzde 27, Türk edebiyatına ise yüzde 22 artıyor.

Türk yapımlarını izleyenlerin Türk insanıyla tanışma, iş yapma isteği yüzde 27 yükseliyor. "Türk yapımlarını izledikten sonra Türkiye'de üretilen ürün ve hizmetleri satın alma isteğim arttı" diyenlerin oranı ise yüzde 17.

Araştırma, kreatif sektöre ilginin de katlanarak arttığını gösteriyor. Türk yapımlarını izleyen kişilerin Türk yönetmenlere ilgisi 4,6 kat, oyunculara 4,9 kat artarken, oyuncuları sosyal medyada takip etme oranı 5.2 katına çıkıyor.

Yerli yapımlar onlarca ülkede top 10 listelerinde

Netflix Türkiye imzasını taşıyan yapımlar, bugüne kadar onlarca ülkede en çok izlenenler arasına girmeyi başardı. 2022'de 45 ülkede "Top 10 Dizi" listelerine giren "Zeytin Ağacı" ve 35 ülkede listeye giren "Yakamoz S-245" bu yapımlar arasında bulunuyor. Filmlerde ise yine bu yıl yayınlanan "Sen Yaşamaya Bak" 76 ülkede, "Aşk Taktikleri" ise 70 ülkede "Top 10 Film" listelerinde yer aldı.