Perakendede yasa tartışması büyüyor
Perakende sektöründe dikkatler perakende yasasına çevrilirken sektör temsilcileri perakendede yasal düzenleme konusunu Bloomberg HT'ye değerlendirdi. Türkiye Perakendeciler Federasyonu Başkanı Ömer Düzgün sektörde tekelciliğe dikkat çekerken, özel markalı ürünlerin sınırlandırılması gerektiğini de söyledi. BİM İcra Kurulu Üyesi ve CEO'su Haluk Dortluoğlu ise perakende yasasının birilerini değil tüketici refahını koruması gerektiğini belirtti.
Türkiye'de perakende sektöründe yasal düzenleme çalışmalarına yönelik tartışma büyüyor.
Sektörün farklı tarafları son dönemde gündeme gelen yasal düzenleme çalışmalarına ilişkin görüşlerini Bloomberg HT'de açıkladı.
Türkiye Perakendeciler Federasyonu Başkanı Ömer Düzgün, sektördeki tekelleşmeye vurgu yaparak, bunun önüne geçilmesi gerektiğini söyledi.
Düzgün, özel markalı ürünlerin toplam ürünlerin yüzde 25’ini geçmemesi gerektiğini, ürünlerde standart gramaj olması ve yasada yerel, ulusal mağaza zinciri ayrımının yapılmasının gerekli olduğunu vurguladı. Düzgün “Tekelleşme sektör için bir tehdit” diye ekledi.
İndirim mağazalarında rekabete aykırı her türlü eylem yapıldığını belirten Düzgün, dayanıklı tüketim mallarını satan mağazaların dengeyi de bozduğunu belirtti.
"Perakende yasası tüketici refahını korumalı"
Bu konudaki taraflardan biri olan indirim market zinciri BİM'den gelen mesaj ise yasada birilerinin değil tüketici refahının korunması gerektiği yönünde oldu.
BİM İcra Kurulu Üyesi ve CEO’su Haluk Dortluoğlu Bloomberg HT'ye yasayla ilgili yaptığı değerlendirmede şu ifadeleri kullandı: Her türlü serbest piyasa sistemine yapılacak müdahale son tahlilde ülkenin refahına, tüketicinin cebine vurulacak bir darbedir. Dolayısıyla bunlar çok kısa vadeli, dünyada da çok örneği görülmemiş yaklaşımlar. Ama tabii ki ilave düzenlemeler olursa buna uyarız. Umuyorum ki perakende sektörünü olumsuz yönde etkileyecek bir düzenleme olmayacaktır" ifadelerini kullandı.
Dortluoğlu değerlendirmesinde BİM'de özel markalı ürünlerin ağırlığının yüzde 70 olduğu bilgisini verdi.
Şirket bu konuda yeni bir adım atmış ve bisküvi ve şekerleme alanında bir fabrika kurma kararı almıştı.
Perakende yasasında ne öngörülüyor?
Bir zamandır gündemde olan perakende yasasının yeni yasama yılında gündeme gelmesi öngörülüyor.
Yasada ödeme süresi, siparişlerin iptali, iadesi konularında yeni uygulamaların gelmesi bekleniyor. Yasaya göre sebze, meyve başta olmak üzere bozulacak ürünlerde üretici, tedarikçiye ürün bedelini bir ayda ödeme zorunluluğu getirilecek. Siparişler ürünün teslim tarihinden önce bir ayda perakende işletme tarafından üreticinin aleyhine iptal edilemeyecek.
Üretici ve tedarikçiden mağaza açılışı, katılım bedeli adı altında ücret talep edilemeyecek.