Advertisement
TRABZON ABONE OL

Tüm dünyayı etkisi altına alan, sağlık ve ekonomik yönden büyük tahribat yaratan Kovid-19 salgını nedeniyle ülkeler zor günler yaşıyor. Her şeyin başı tabii ki sağlık. Öncelikle sağlığımızı korumamız gerekiyor. Ancak ekonominin de devamlılığının sağlanması, üretimin sürmesi gerek. Bu noktada iş dünyası olarak elimizden gelen gayreti gösterdik ve göstermeye devam edeceğiz. Bu gayretimize devletimiz de her zaman olduğu gibi destek çıktı, yanımızda yer aldı. Zor zamanlarımızda çıkarılan desteklerle pandemi sürecini en az hasarla atlatmaya çalışıyoruz.

Bu zor süreçte bütün üyelerimizin ve sektörlerimizin sorunlarını dinliyoruz. 24 saat telefonlarımız açık. Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası bu süreçte üyelerimize tam hizmet vermeye devam ediyor. Üyelerimiz ile sürekli diyalog içindeyiz. İş dünyası ile hükümet arasında köprü görevi üstlenerek, sahadaki sıkıntıları en hızlı şekilde ilettik. Anketlerle öncelikli sorunları çözüm önerileriyle birlikte tespit ettik. Pandemi sürecinin ilk anından itibaren üyelerden gelen her türlü talep ve çözüm önerisini TOBB aracılığıyla bakanlıklara sunduk ve sunmaya devam ediyoruz. Bugüne kadar Trabzon iş dünyasından gelen 98 talep ve çözüm önerisinin büyük bir bölümünün çıkarılan desteklerle çözüldüğünü görmekteyiz. Sürecin ekonomiye etkilerini azaltmaya yönelik yeni çözümler için de çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Çünkü bu dinamik bir süreç. Her gün yeni bir konu, yeni bir sıkıntı ortaya çıkıyor. Dolayısıyla hiç ara vermeden üyelerimizle temasta olup, sıkıntı ve önerileri toplamayı sürdürüyoruz. Bu vizyonla üyelerimize hizmete devam ediyoruz, üyelerimizin nabzını tutuyor, onlara tercüman olmaya çalışıyoruz.

Çok şükür, şimdi normalleşme sürecini konuşmaya başladık. Biz, TTSO olarak ekonomi için hazırlanan destek paketlerine katkı sağladığımız gibi, şimdi de normalleşme sürecinin planlanmasına katkı sağlıyoruz. Kuşkusuz burada, sağlık ile geçim arasındaki dengeyi ayarlamamız gerekiyor. Normalleşme sürecini de iyi planlanmış bir şekilde yürüttüğümüz takdirde, bu süreci en az hasarla atlatacağımıza inanıyorum. İnşallah bu zor günleri hep birlikte geride bırakacağız. Unutulmamalıdır ki bu tür süreçlerde piyasalar en kötünün ardından hızlı bir toparlanma gösterir. Buna da hazırlıklı olmalıyız, üretim yeteneğimizi, istihdamı, işgücümüzü kaybetmemeliyiz.

Kovid-19 ile mücadele kapsamında devreye alınan Ekonomik İstikrar Kalkanı adımlarının maddi tutarı 240 milyar TL’ye ulaştı. Hükümetimiz bir yandan sağlık alanındaki tedbirleri alırken, diğer taraftan da ekonomiyi canlı tutacak önlem paketlerini hazırlayıp uygulamaya koymaktadır. Alınan bu kararlar ve desteklerin sahada uygulanmasını rahatlatacak olan kamu çalışanlarımızdır. Bunu çok önemsiyorum ve uygulamada da başarılı olmak istiyoruz.

Koronavirüs salgınının ilk anından itibaren gerek sağlık gerekse ekonomik yönden tedbirlerin alınmasını sağlayan Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a, iş dünyasının her sorununa eğilen ve anında çözüme kavuşturan Hazine ve Maliye Bakanımız Berat Albayrak'a, pandemi döneminde halk sağlığı yönünden gerekli tedbirlerin alınmasını ve uygulanmasını sağlayan İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu'ya, Sağlık Bakanımız Dr. Fahrettin Koca'ya, çıkarılan desteklerin ve alınan önlemlerin uygulanmasını gerçekleştiren hükümet üyelerimize, sorunlarımızla ilgilenen şehrimizin milletvekillerine, her zaman olduğu gibi iş dünyasının taleplerini anında üst mercilere ileten ve çözüme kavuşturulmasını sağlayan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanımız M. Rifat Hisarcıklıoğlu'na, Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketi kapsamında iş dünyasının yanında yer alan Halkbank, Ziraat Bankası, Vakıfbank'a, iş adamlarının aldığı kredilere garantör olan Kredi Garanti Fonu'na, TOBB'un Nefes Kredisi'ni anında uygulamaya koyan Denizbank'a, verdikleri kredilerle bu zor günleri geçirmemizi sağlayan banka ve finans kuruluşlarına teşekkür ediyorum.

Türk iş dünyası her zaman olduğu gibi bu zor süreçte de üretime ve istihdama katkı vermeyi sürdürüyor. Devletimiz elinden geleni yapıyor ve yapmaya da devam edecektir. Bizler de ekonomimizi daha ileriye taşımak için çalışmaya devam edeceğiz. Pandemi sürecinde istihdama katkıda bulunan, üreterek ülkemizin kalkınmasını sağlayan firmalarımıza, üretime omuz veren işçilerimize de teşekkür ediyorum.

Pandemi sürecinin sağlık yönünden en az hasarla atlatılması için cansiperane görev yapan doktor, hemşire, hastane görevlileri ve sağlık sektöründeki tüm çalışanlara da millet olarak minnettarız.

Bu sürecin sonunda ise çoğu sektördeki alışkanlıkların değişmiş olacağını öngörmekteyiz. Bu değişime sektördeki aktörler nasıl uyum sağlayacak, bunun için neler yapılması gerekiyor? Bu konuda bizler de araştırma içindeyiz. Her sektör için bir simülasyon oluşturarak zaman içerisinde olası sorunlar ve değişimlerin kayıt altına alınarak en iyi çözüm önerilerinin piyasa ile paylaşılmasında yarar görmekteyiz.

M. Suat HACISALİHOĞLU

Trabzon TSO Başkanı