Traderlar küresel çapta fiziksel altın açığı olduğunu belirtiyor
Traderlar, perakende yatırımcının koronavirüs endişelerinden dolayı fiziksel altına yönelmesi ve arzın azalmasıyla birlikte küresel çapta külçe altın ve sikke açığı olduğunu belirtiyor
Traderlar, koronavirüs salgınının altın talebini tetiklerken arzı düşürmesiyle birlikte külçe altında küresel bir açık olduğunu belirtiyor. Traderlar sarı metala hücumu tüketicilerin tuvalet kağıdına akın etmesine benzetiyorlar.
Avrupa ve ABD'de perakende yatırımcılar, paralarını hisse senedi ve para birimlerindeki küresel düşüşten korumak için geçen iki haftada altın ve gümüş külçeleriyle sikkelere yöneldiler.
Ancak Avrupa'nın en büyük altın rafinerileri, bölgede giderek genişleyen kapanmalar nedeniyle yetişmekte zorlanıyor. Valcambi, Pamp ve Argor-Heraeus'un merkezleri İsviçre'nin Ticino bölgesinde, İtalya sınırına yakın. Yerel otoriteler geçen günlerde bölgedeki üretimin geçici olarak durdurulduğunu açıkladı.
Yatırımcıların koronavirüs salgını endişeleriyle güvenli varlıklara yönelmesiyle altın fiyatları 9 Mart'ta onsu 1,700 doların üzerine çıkarak yedi yılın zirvesini gördü. Ancak bazı yatırımcıların nakit ihtiyacı nedeniyle o zamandan beri satışa konu oldu. Altın fiyatları Pazartesi günü 1,530 dolar civarına geriledi.
Satışın büyük kısmını altın vadelilerinde ya da altına dayalı borsa yatırım fonlarında (ETF) gerçekleşirken aynı dönemde fiziksel altın talebi arttı.
Perakence satış yapanlar halihazırda teslimatlarda 15 güne kadar gecikme olduğunu bildiriyor. Alman altın perakendecisi Degussa'nın CEO'su Markus Krall, şirketin külçe altın ve sikkede müşteri ihtiyaçlarını karşılamada zorluk çektiğini ve toptan piyasalara yönelmek durumunda kaldığını belirtti. Krall, talebin normal günlük miktarın beş katı seviyesinde seyrettiğini belirtti.