Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Trafik sigortası revizyonu ne getiriyor?

Trafik sigortası revizyonu ne getiriyor?

Bloomberg HT'de yayınlanan Sigortacılık Düzenleme ev Denetleme Kurumu'nun (SEDDK) trafik sigortalarına ilişkin düzenlemesine göre, iyi ve kötü sürücü için ayrı fiyat ayarlaması yapılırken, doğrudan tazmin sistemiyle, trafik sigortası fiyat odaklı ürün olmaktan çıkarılıp, müşteri memnuniyeti odaklı ürün haline gelecek. Poliçe iptallerinde asgari acente komisyonu tutarı 32 TL'den 100 TL'ye yükseltilecek.

Giriş: 21 Kasım 2022, Pazartesi 17:22
Güncelleme: 21 Kasım 2022, Pazartesi 17:22

Sigortacılık Düzenlem ev Denetleme Kurumu’nun (SEDDK) tarafından hazırlanan trafik sigortası yol haritası ile trafik sigortalarında yeni bir dönem başladı.

Bloomberg HT’de yayınlanan düzenlemenin ayrıntılarına göre, sıfır ile sekiz arasında bir kademelendirmem yapıldı. Çok sık kaza yapan sürücüler sıfır seviyesinde yer alırken uzun süre kaza yapmayan iyi sürücüler için 8. basamak tanımlanacak.

En alt basamakta yer alan çok riskli sürücüler için yüzde 200 zam, 8. basamakta yer alan iyi sürücüler için yüzde 50 indirim oranı uygulanacak.

Araç sürücülerinin sicil belgesini kullanmaları trafik sigortalarında 2025’e kadar zorunlu hale getirilecek.

Kişi temelli sigorta ile isteğe bağlı olarak aracı kullanacak “sürücü listesi” konseptli sigorta ürünü alınabilecek.

Doğrudan tazmin sistemiyle, trafik sigortası fiyat odaklı ürün olmaktan çıkarılıp, müşteri memnuniyeti odaklı ürün haline gelecek.

Komisyon yükseltilecek

Poliçe iptallerinde asgari acente komisyonu tutarı 32 TL’den 100 TL’ye yükseltilecek.

Araç satışlarında mevcut poliçenin 15 gün daha koruma sağlaması uygulamasına son verilecek.

Satış sırasında mevcut poliçenin iptal edilmesi ve yeni alıcının notere poliçe ibraz etme zorunluluğu getirilecek.

Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi kaza tespit tutanağı doldurulmasına yardımcı olacak ve mobil tutanak yaygınlaştırılacak.

5,1 milyon aracın sigortası yok

Halihazırda genel sigortalılık oranı yüzde 80 ve traktör ve motosiklet hariç sigortalılık oranı yüzde 92 seviyesin. Ülkede araç parkında yer alan 26,1 milyon aracın 5,1 milyonu sigortasız. İçişleri Bakanlığı, Tarım Bakanlığı ve ilgili tüm kurum ve kuruluşlarla işbirliği içerisinde denetim ve kontrol mekanizmaları geliştirilerek başta traktör ve motosiklet araç grupları olmak üzere genel sigortalılık oranının artırılması hedefleniyor.

Description

Doğrudan tazmin sistemi amaçlanıyor

Doğrudan tazmin sistemiyle, trafik sigortası fiyat odaklı bir ürün olmaktan çıkarılarak, müşteri memnuniyeti odaklı bir ürün haline gelecek. Her şirketin kendi sigortalısına hizmet sunmasına bağlı olarak, hasar maliyet kontrolü sağlanarak 26 milyon araç sahibinin sigorta primlerinde düşüş sağlanması amaçlanıyor.

Hayat dışında 2,5 milyar lira teknik kâr yazıldı

Türkiye Sigorta Birliği’nin açıkladığı dokuz aylık teknik sonuçlara göre, 126 milyar lira prim yazılan hayat dışında 2,5 milyar lira, 20,5 milyar lira prim yazılan hayat sigortalarında ise 2,8 milyar liralık teknik kâr elde edildi. Trafik sigortasının zararı 7,5 milyar liraya çıkarken, kaskoda 3,2 milyar lira kâr edildi. Bilanço kârı hayat dışında 3,7 milyar lira, hayat sigortasında 6,7 milyar lira oldu. Reasürans şirketleri ise 274 milyon lira bilanço kârı yazdı.

Türkiye Sigorta Genel Müdürü Atilla Benli, eksik sigorta konusunda sigortalıları uyardı. Enflasyonist dönemlerde eksik sigorta kavramının ortaya çıktığını belirten Benli, olası bir hasar anında oluşacak eksik sigorta nedeniyle hasarlarını eksik alma durumu ile karşılaşmamaları için sigortalıların poliçede yazan bedelleri kontrol etmeleri gerektiğini vurguladı.

BES’te fon büyüklüğü 358,8 milyar lira oldu

Emeklilik Gözetim Merkezi'nin (EGM) açıkladığı 17 Kasım 2022 verilerine göre katılımcı sayısının 7 milyon 763 bin olduğu BES’te toplam fon büyüklüğü 358,8 milyar lira oldu. Katılımcı sayısının 6 milyon 705 bin olduğu OKS’de ise fon büyüklüğü 28,9 milyar lira olarak kayıtlara geçti. BES’in toplam fon büyüklüğü OKS ve devlet katkısı dahil olmak üzere 388 milyar TL’ye ulaşırken, katılımcı sayısı da toplamda 14 milyon 469 bin kişiyi aştı.

Katılım Emeklilik Genel Müdürü Ayhan Sincek, BES’deki başarı hikâyesini devlet, millet ve sigorta sektörünün birlikte yazdığını belirterek, “BES, yenilikçi tasarrufun merkezi oldu. İhtiyaca uygun yeni düzenlemelerin de 2023’te devreye girmesiyle BES’te büyümenin süreceği görülüyor” dedi.

S&P’den uyarı

S&P Global Ratings analistleri, Avrupa, Orta Doğu ve Afrika (EMEA) sigortacılarının artan sermaye piyasası oynaklığı, durgunluk riskleri ve artan enflasyon nedeniyle risk altında olduğu konusunda uyardı.

Swiss Re Enstitüsü'nün son SİGMA raporuna göre, 2022'de toplam küresel primlerin, sigortacıların en büyük endişesi olmaya devam eden enflasyon nedeniyle tahmini olarak yüzde 0,2 reel olarak düşmesinin ardından, sigorta sektörünün 2023 ve 2024 yıllarında reel olarak yıllık ortalama yüzde 2,1'lik prim büyümesine geri döneceği tahmin ediliyor.