Advertisement
HABERLER ABONE OL

Trendyol Grubu Başkanı Çağlayan Çetin, platform üzerinden satılan ürünleri Avrupa ve Orta Doğu'da müşterinin kapısına kadar götürmek istediklerini, bu amaçla yurt dışında depolar kurmayı ve şirket satın almayı hedeflediklerini açıkladı. Şirket halka arzı da planlıyor.

Önemli teknoloji şirketleri ve devlet fonlarının Trenyol'un yatırımcısı olduğuna işaret eden Çetin, artık ihracatın da dijitalleştiğine dikkati çekerek, "Platformumuzda her ilden binlerce satıcı var. Sattığımız malların yüzde 75'i Türkiye'de üretiliyor. Hedefimiz Türkiye'deki ürünleri Berlin'de, Riyad'da, Dubai'de müşterinin kapısına kadar götürmek. Avrupa ve Orta Doğu ülkelerinde bu potansiyelimiz var. Trendyol'dan satılan ürünleri 500 milyonluk Avrupa ve Orta Doğu pazarına, müşterinin kapısına kadar götürmek istiyoruz. Bu amaçla yurt dışında bazı noktalarda ayrıştırma merkezleri ve depolar kurmayı hedefliyoruz" diye konuştu.

"Alibaba sıcak bakıyor"

"Önümüzdeki 5 sene 5 milyar dolarlık hem yurt içinde hem yurt dışında yatırım düşünüyoruz. Bu operasyonlar için yurt dışında şirket satın almaları da değerlendiriyoruz. Bazı yatırımları ise sıfırdan yapacağız. Yatırımcılarımız da bize inanıyor ve sermayeleriyle bizi desteklemeye hazırlar" diyen Çetin, yurt dışındaki yatırımları tamamen Trendyol markası adıyla yürüteceklerini vurguladı. Çetin, platformun isminin Avrupa'da ve Orta Doğu'da karşılığı olduğunun altını çizdi. Çetin, stratejik ortakları olan Alibaba'nın da bu stratejiyi desteklediğini aktardı.

"İkili halka arz da olabilir"

Halka arz planları bulunduğunu da aktaran Çetin, şöyle konuştu:

"Bütün teknoloji şirketleri bir boyuta geldiğinde halka arz oluyor. Halka arzda üçte bir ciromuzun ihracattan geldiğini görmek istiyoruz. Zamanlama olarak hedeflerimize 2024-2025 yıllarında ulaşabiliriz. Belki 2023'e kadar da o hedeflere ulaşabiliriz. Türk şirketi olarak İstanbul ve başka bir pazarla beraber ikili halka arz olabileceğini düşünebiliriz. İkinci yer Londra mı olur, New York mu olur, o günkü duruma bakarız. New York teknoloji şirketleri için önemli bir Borsa."

Fiyatlarının enflasyonun altında kaldığını savunan Çetin de kendilerinin sahte ürün satan satıcılarla ilişiklerini kestiklerini de belirtti.

1,1 milyon istihdam

Verilen bilgiye göre,"Trendyol, 2021 yılında 150 milyon dolar hacminde doğrudan e-ihracat gerçekleştirirken yabancı ülkelerdeki müşterilerin platformdan satın aldıkları ürünlerden oluşan ticaretin toplam hacmi 115 milyon dolara, toplam ihracat hacmi ise 265 milyon dolara ulaştı. Doğrudan ve dolaylı 1,1 milyon kişilik istihdamın 2023 yılında 2,4 milyon kişiye ulaşacağı öngörülüyor.

Startup Centrum’un hazırladığı 2021 Türkiye Startup Ekosistemi Yatırım Raporu’na göre, 2021’de 323 girişimin aldığı toplam yatırım miktarı 1,5 milyar dolara ulaşırken, toplam yatırımcı sayısı da 964’e ulaştı.

2021’de kişi başına düşen ortalama yatırım miktarı 19,4 dolar olurken en çok yatırım alan sektörlerin başında ise teslimat, oyun ve veri analitiği geldi. Türkiye startup ekosistemindeki en aktif üç yatırımcı ise Alesta Yatırım, Keiretsu Forum Turkey ve TechOne oldu.

2021’de en fazla yatırım alan şirket Getir olurken ikinci sırada Dream Games yer aldı. İstanbul’da yatırım alan startup sayısı 254 olurken, Ankara’da 38, İzmir’de ise 11 oldu.

2021 yılında yapılan yatırımların yüzde 59’u henüz ilk yatırımını alan girişimlere yapılırken, bu girişimlerin ise neredeyse yarısı son 2 yılda kurulmuş girişimlerden oluşuyor. İlk yatırımını almak için 4 veya daha uzun süre beklemiş olan girişimlerin oranı ise yüzde 28.

Altın fiyatları, Fed’in Mart ayında faiz artıracağına dair beklentiler ve ABD’de tahvil faizlerinin yükselmesiyle geriledi. Gram altın ise dolar/TL’deki yatay seyirle küresel altın fiyatlarındaki gerilemeyi takip etti.

Fed’in Mart ayında faiz artıracağına dair beklentilerin artmasıyla 2 yıllık ABD Hazine tahvilinin faizi yüzde 1’in üzerine çıkarken 10 yıllıkların faizi yüzde 1,88’e çıktı. Yatırımcıların ABD’de yükselen enflasyona dair endişeleri artarken swap piyasaları bir yıl içerisinde dört adet 25 baz puanlık faiz artırımını fiyatlamaya başladı.

Politika yapıcıların mesajlarından sonra ABD Merkez Bankası Fed’in Mart ayında faizleri artırması beklenirken, yatırımcılar 10 yıldır faizleri artırmayan Avrupa Merkez Bankası’nın erken bir faiz artırımına gidebileceğini düşünüyor.

Ons altın fiyatı

Ons altın geçen hafta neredeyse 1.830 dolara kadar ulaştıktan sonra kazançlarının bir kısmını silerek haftayı 1.816 dolardan kapatmıştı. Yeni haftaya dalgalı bir seyirle başlayan değerli metal, çarşamba günü sabah saatlerinde 1.812 dolar civarında bulunuyor.

Gram altın fiyatı

Gram altın geçen hafta dolar/TL’deki düşüşle 773 TL’ye kadar geriledikten sonra haftayı 790 TL civarında kapatmıştı. Yeni haftaya yatay bir seyirle başlayan gram altın, dolar/TL’nin 13,53 civarında seyretmesiyle 788 TL civarında bulunuyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Birleşik Arap Emirlikleri Merkez Bankası ile BAE dirhemi (AED) ve Türk lirası (TRY) para birimleri için İkili Para Takası anlaşması imzaladı. Swap anlaşmasının nominal büyüklüğü karşılıklı olarak 18 milyar dirhem ve 64 milyar Türk lirası oldu. Bu da yaklaşık 5 milyar dolara tekabül ediyor.

İki ülke arasında karşılıklı ticaretin geliştirilmesi yoluyla finansal iş birliğinin daha da güçlendirilmesi amacını taşıyan anlaşma üç yıl süreyle geçerli olacak ve karşılıklı mutabakatla uzatılabilecek.

Birleşik Arap Emirlikleri ve Türkiye arasındaki ticaret hacmi 2021 yılında yaklaşık 7 milyar dolar civarında gerçekleşmişti.

Başkan Khaled Mohamed Balama, “Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ile imzalanan bu anlaşma her iki ülkenin finansal konularda, özellikle de iki ülke arasındaki ticaret ve yatırımlar alanında ikili iş birliğini artırma iradesinin bir göstergesidir.” dedi

Başkan Şahap Kavcıoğlu ise: "Bu anlaşma, iki ülke merkez bankasının, ülkeleri arasındaki ekonomik ve mali ilişkilerin geliştirilmesi için yerel para birimleri üzerinden karşılıklı ticaretin derinleştirilmesine yönelik kararlılığını göstermektedir.” şeklinde bir açıklama yaptı.