Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Başkanı Donald Trump, Çarşamba günü erken saatlerde gönderdiği tweet'te, Fed'in gösterge faizi sıfır seviyesine ya da daha altına düşürmesi ve ardından borcunu yeniden finanse etmeye başlaması gerektiğini söyledi.

Trump, sosyal paylaşım platformu Twitter yoluyla yaptığı açıklamada, "Fed faizimizi SIFIRA veya daha altına düşürmeli ve ardından borçlarımızı yeniden finanse etmeye başlamalıyız. FAİZ MALİYETİ AŞAĞI ÇEKİLİRKEN, aynı zamanda vade kaydadeğer bir şekilde uzatılabilir" dedi.

Trump, söz konusu mesajında, "Harika bir para birimine, güce ve bilançoya sahibiz. ABD daima en düşük faizi ödemeli" değerlensirmesinde bulundu.

ABD Başkanı, aynı mesajında, Fed ve Başkanı'na yönelik eleştirilerini daha da ağırlaştırarak, "Enflasyon yok! Jay Powell ve Fed'in diğer ülkelerin zaten yaptıklarınıı yapmamıza olanak tanımamaları sadece bir saflık. Hayatta bir kez gelebilecek bir fırsatı 'Mankafalar' yüzünden kaçırıyoruz" dedi.

Avrupa Merkez Bankası (AMB), İsviçre Merkez Bankası ve Japonya Merkez Bankası gibi para otoriteleri, krediler için talebi artırmak ve durgun ekonomilerini desteklemek için halihazırda sıfır seviyesinin altında faize sahip politikalar uyguluyor.

Trump'ın bu mesajı, dün Amerikan halkının çoğunluğunun ABD ekonomisinin bir yıl içinde resesyona girmesinden korktuğunu gösteren Washington Post - ABC News kamuoyu anketinden sonra geldi. 2-5 Eylül tarihinde düzenlenen bu ankete göre, 10 katılımcıdan altısı, resesyonun önümüzdeki bir yıl içinde resesyonun "çok muhtemel" ya da "biraz muhtemel" olduğunu düşünüyor. Ancak katılımcıların yüzde 56'sı halen ekonominin "mükemmel" ya da "iyi" olduğu görüşünde. Anket 3.5 yüzde puanı hata marjına sahip.