Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Başkanı Donald Trump, ABD merkez bankası Fed'e yönelik eleştirilerine bir yenisini daha ekledi.

Trump, Fed'e yönelik eleştirilerinin bu halkasında, Fed'in adımları olmasaydı, hisse senedi piyasasının mevcut seviyelerinden 5,000 ila 10,000" puan yukarıda olabileceğini söyledi.

Trump, Pazar günü Twitter yoluyla yaptığı açıklamada, "Eğer Fed görevini doğru yapsaydı, ki yapmadı, Hisse Senedi Piyasası 5,000 ila 10,000 puan yukarıda olurdu," dedi ve  parasal sıkılaştırmanın katil olduğunu ve tam tersinin yapılması gerektiğini belirtti.

Trump'ın bu eleştirisi, Fed için aday göstermek istediği işadamı Herman Cain ve muhafazakar eckonomist Stephen Moore'a yönelik sert eleştirilerin gelmesi ve bazı Cumhuriyetçilerin Cain'in Senato'da gerekli desteği alamayacağını işaret etmesinin ardından geldi.

Öte yandan, bu eleştiriler ayrıca, konu hakkında bilgiye sahip kaynaklara göre, Trump tarafından sıklıkla eleştirilen Fed Başkanı Jerome Powell'ın Demokrat Parti etkinliğinde, merkez bankasının siyasi baskılara boyun eğmeyeceğini söylemesinin de ardından yapıldı.

Trump Powell'ı Fed Başkanı olarak Janet Yellen'ın yerine atamış, ancak ilerleyen dönemlerde bu kararından pişman olduğunu söylemiş ve 2018 yılının sonlarına doğru Powell'ı görevden alıp alamayacağını tartışmıştı. Trump, Fed'in gösterge faizi büyümeyi ne destekleyen ne de yavaşlatan seviyeye getirme çabaları dahilinde yaptığı faiz artırımlarından dolayı eleştirmişti.