Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Başkanı Donald Trump, Fed kuruluna iki aday gösterdiği ve bunlardan birini de Jerome Powell'ın yerine muhtemelen başkan olarak düşünmeye hazırlandığı dönemde, haftasonunu, Fed'i faiz indirimine gitmemekle eleştirerek, başladığı gibi bitirdi.

Trump, Washington'a dönmeden önce, haftasonunu geçirdiği Morristown, New Jersey'de Air Force One'a binmeden önce basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "Fed eğer ne yaptığını bilseydi, faizi düşürürdü" dedi. ABD Başkanı, Fed'in politikasının ABD'yi Avrupa karşısında dezavantajlı duruma getirdiğini ve hisse senedi piyasasındaki kazançları sınırladığını kaydetti.

Trump'ın Pazar günkü bu yorumları, Cuma günkü "Merkez Bankası'nın hiçbir fikri yok" ve "bizim en zor problemimiz" şeklindeki açıklamalarının ardından geldi.

Trump'ın bu yeni eleştirisi, ABD Başkanı'nın, tekrar seçildiği varsayılarak, görev süresi 2022'de sona erecek Powell'ın yerine yeni birini atamak için zemin hazırladığı ya da eğer Fed kendi istediklerini hızlı bir şekilde yerine getirmezse bunu daha önce yapabileceği yolundaki görüşlerle uyumlu.

Fed Cuma günü Twitter yoluyla yaptığı açıklamada, "Bizim en zor probleminiz rekabet içinde bulunduklarımız değil, Fed'dir," dedi ve "Fed faizi çok erken, çok sık artırdı ve hiçbir fikri yok" değerlendirmesinde bulundu. Trump Powell'ı defalarca ekonomiyi yeniden desteklememekle eleştirmişti.

Trump geçen hafta ekonomist Judy Shelton ve Christopher Waller'ı Fed guvernörler kurulu için aday göstermişti. Bu iki ekonomistin alt yapıları farklı, ancak her ikisi de muhtemelen Başkan'ın faiz indirime yönündeki çağrılarına istekli bir şekilde destek olacak.

Konu hakkında bilgiye sahip bir kaynağa göre, bu iki adaydan biri Powell'ın görev süresinin dolması ile birlikte ya da ondan önce Fed Başkanlığı'na getirilebilir.

Konu hakkında bilgiye sahip kaynakalara göre, Trump bu yılın başlarında Beyaz Saray hukukçularından Powell'ı görevden almak için seçenekler bulmaları konusunda görevlendirmişti. Powell geçen ay verdiği bir mülakatta, Powell'ı başkanlıktan alıp tekrar kurul guvernörlüğüne (Powell'ın kurul guvernörlüğü görevi 2028'e kadar devam ediyor) getirmekle tehdit etmediğini, ancak isterse bunu yapabileceğini söyledi.

Powell, görev süresi bitene kadar başkanlığı yürütme niyetinde olduğunu söyledi ve bu konu hakkında "yasa açık" dedi.

ABD'de Fed kanunu, guvernörlerin ABD Başkanı tarafından "mahkeme kararı" ile alınabileceğini söylüyor ve bunun da genellikle yetersizlik, görevi ihmal ya da kötüye kullanmaya dayandırılabileceği, ABD Başkan'nın memnun olmadığı politikaları oluşturmanın bu kapsama girmediği kaydediliyor.