Advertisement
HABERLER ABONE OL

Para, Trump’ın iktidara gelmesinde Barack Obama’nın, George W. Bush’un iktidara gelmesindeki kadar etkiliydi. 2016 seçimlerinde bir hayli fazla para harcadıktan sonra, Trump başkanlık konuşmasını yaptığı gün, önceden başlamanın kendisine avantaj sağlayacağını düşünerek, yeniden seçilmek için şimdiye kadarki tüm başkanlardan daha erken evraklarını doldurdu.

Bu şimdiye kadar gayet iyi bir fikir olarak gözüküyordu. Rakibi Joe Biden bu baharda Demokratların adayı olarak seçildiğinde görece daha fakirdi, Donald Trump ve Cumhuriyetçi Ulusal Komitesiyse (RNC) neredeyse 200 milyon dolar nakit avantajına sahipti.

Fakat 5 ay sonra Trump’ın finansal üstünlüğü tamamen kayboldu. Kampanya yöneticileri ve Cumhuriyetçi Parti 2019’un başında Temmuz ayına kadar bağışlardan 1.1 milyar dolar toplamıştı ama şu an bunun 800 milyon dolarlık kısmı harcanmış durumda. Şimdi de kampanya yönetimindeki birkaç isim, seçimlere 60 günden az bir süre kalmışken, bir zamanlar hiç düşünülmeyecek bir şeyin olmasını düşünüyorlar: Nakit darlığı.

Eski kampanya yöneticisi Brad Parscale Donald Trump’ın kampanyasını bir savaş makinesi ve “durdurulamaz bir güç” olarak tanımlıyor. Fakat onlarca eski ve şu anki kampanya düzenleyicileri, Trump’ın dostları ve federal kampanya denetimindeki binlerce evrağın incelenmesi şunu gösteriyor: Başkan’ın kampanyası ve RNC milyonlarca doları heba ederek müsrif bir davranış biçimi geliştirmiş.

New York Times