Advertisement
HABERLER ABONE OL

Wall Street Journal’da yer alan habere göre,  ABD Başkanı Donald Trump’ın bu hafta Beyaz Saray’da Türkiye’nin Rus Savunma Sistemleri alımına yönelik bir dizi yaptırımı görüşmek üzere senatörlerler bir araya geleceği belirtildi.

Trump geçen hafta yaptığı açıklamada, Ankara'nın S- 400 Hava Savunma Sistemleri alımına karşılık F-35’lerin satışının gerçekleşmeyeceğini belirtmişti.

Washington’ın bu karar Ankara tarafından tepki ile karşılanmış ve Kuzey Atlantik Ticaret Anlaşması üzerinden yeni bir gerginlik yaşanmıştı.

Konuya yakın kaynaklara göre, Trump, danışmanlarına Türkiye’ye yönelik yaptırımlardan kaçınmak istediğini ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a bunun taahhüüdünü verdiğini söylemişti.

ABD’li ve diğer yabancı yetkililere göre, Erdoğan Trump ile Haziran’da Japonya’daki görüşmesinde S-400’ler üzerinden yaşanan gerilimi azaltmıştı. ABD Başkanı Trump, gazetecilere yaptığı açıklamada, “ Şu an Türkiye'ye karşı bir yaptırım arayışında değilim” demişti.

Konuya yakın kaynaklara göre, Kongre daha katı bir duruş sergileyerek, Beyaz Saray’a yaptırım uygulamasını, aksi takdirde Kongre tarafından adım atılacağına yönelik uyarıda bulundu.