Advertisement
HABERLER ABONE OL

ABD Tarım Bakanı Sonny Perdue CNBC’ye yaptığı açıklamasında, ABD Başkanı Donald Trump’ın Çin ile imzalanacak birinci aşama ticaret anlaşmasının ABD’nin işine yaramasını istediğini söyledi.

Bloomberg’ün konuya yakın kaynaklara dayandırdığı ve 15 Aralık’tan önce ABD ve Çin’in anlaşmaya yakın olduklarının belirtildiği haberin hemen sonrasında, Perdue, “Trump, uygulanabilir ve güvenilebilir, bir şekilde ticaret anlaşmasını nihayete erdirmek istiyor dedi.

Bu hafta gerçekleşen NATO Zirvesi’nde, Trump, Çin ile ticaret görüşmelerinin son derece iyi gittiğini söylemiş bundan yalnızca bir gün sonra ise, Çin ile ticaret anlaşmasının 2020 seçimlerinin ertesine de kalabileceğini belirtmişti.

Perdue, iki tarafın da tarife artırımlarıyla 15 aydır süren ticaret savaşının aslında 20 yıllık bir geçmişi olduğunu belirterek, “Yalnızca Bakan Trump bu düzene son vermeye karar verene kadar bunun farkında değildik” dedi.

Pekin ve Washington, diğerinin ürünlerine milyarlarca dolarlık gümrük vergileri uygulamış bu hamle ABDli çiftçileri zor durumda bırakmıştı. Yaklaşık 20 milyar dolarlık ABD ürünü geçtiğimiz sene Çin’e ihraç edildi.