HABERLER ABONE OL

Dünyanın en büyük iki ekonomisi, ABD Başkanı Donad Trump ve Çin Devlet Başkanı Xi Jinping arasında bu ay imzalanabilecek anlaşma ile ticaret savaşını noktalamanın eşiğinde. Fakat bu ticaret savaşının bittiği anlamına gelmiyor.

ABD Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer, geçtiğimiz hafta Kongre’ye yaptığı açıklamada Çin’in taahhütlerini uygulamasıyla sağlamlaşacak bir ticaret anlaşması üzerine daha çok çalışılması gerektiğini belirtmişti. Birkaç gün sonra ise Trump Çin ile anlaşmayı Kuzey Kore Lideri Kim Jong Un ile Vietnam’da nükleer üzerine yaptığı görüşmede yaptığı gibi yarıda bırakıp gidebileceğini söylemişti. 

Danışmanlar, Çin'in yalnızca taahhütlerini gerçekleştirmesi durumunda gümrük vergilerinin tamamen kaldırılabileceğini bunun da aylar hatta yıllar alabileceğini belirtiyor.

Çin, Trump'ın geçen yıl 200 milyar dolarlık Çin malına uyguladığı ek gümrük tarifelerini kaldırmasını istiyor, ancak ABD Başkanı'nın bu vergilerin tamamını ya da bir kısmını kaldırması kesin değil. ABD ilk önce 50 milyar dolar ve daha sonra 200 milyar dolarlık Çin mallarına ek gümrük vergisi uygulamaya başlamıştı.

Trump yönetimi içinde, tarifelerin anlaşmanın ilk gününden itibaren kaldırılıp kaldırılmaması konusunda görüş ayrılığı bulunuyor. bazı Beyaz Saray yetkilileri, tarifelerin bir kısmının kaldırılmamasının ABD'ye pazarlık gücü vereceğini düşünüyor.

 

 

Advertisement