Advertisement
HABERLER ABONE OL

ABD Başkanı Donald Trump, Devlet Başkanı Xi Jinping'in Japonya'da düzenlenecek G-20 zirvesinde kendisi ile bir araya gelmemesi durumunda Çin ürünlerine gümrük tarifelerinin yükseltileceği tehdidinde bulundu.

Trump Pazartesi günü Beyaz Saray’da basın mensuplarına yaptığı açıklamada, 300 milyar dolarlık Çin ürününe yüzde 25 ya da "yüzde 25'ten çok daha fazla" ek gümrüktarifesi getirebileceğini söyledi. ABD Başkanı, "Çin'den 10 sent bile almıyorduk ve şimdi Çin'den çok para kazanıyoruz" dedi.

Trump daha önce CNBC'ye verdiği mülakatta, bu ayın sonlarına doğru gerçekleştirilecek G-20 zirvesinde bir toplantı olmazsa ek gümrük tarifelerinin hemen yükseltilip yükseltilmeyeceğimne ilişkin soruya ise, "Evet yükseltilecek. Xi'nin geleceğini düşünüyorum ve bir toplantı programlayacağımızı düşünüyorum. Geleceğini düşünüyorum ve Xi ile harika bir ilişkim var. Aslında olağanüstü bir adam. Harika bir adam. Çok güçlü, çok akıllı, ama o Çin için, ben Birleşik Devletler için uğraşıyoruz" dedi.

Çin ile ticaret görüşmeleri geçen ay, ABD Başkanı Trump'ın Pekin'i anlaşma taslağındaki maddelere uymamakla itham etmesinin ardından durmuştu. İki ülke bunun ardından ticaret savaşını yoğunlaştırmıştı.

Trump, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, "Çin bir anlaşma yapacak, zira anlaşma yapmak zorunda kalacaklar" dedi.