Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Yatırım Kulübü programına konuk olan Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) Başkanı Tevfik Eraslan, TSPB'nin önümüzdeki dönemde önceliklerinin neler olacağı hakkında Bloomberg HT’nin sorularını yanıtladı.

Tevfik Eraslan yapmış olduğu değerlendirmede, Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği’nin bir çatı örgütü olduğunu ve bu çatı örgütünün altında, bankaların, aracı kurumların, portföy yönetim şirketlerinin, yatırım ortaklarının, değerleme uzmanlarının ve en önemlisi yatırımcıların olduğunu söyledi. Sermaye piyasalarının ağırlığının önümüzdeki dönemde giderek artacağını aktaran Eraslan, bu çatı altında toplanan yatırımcıların memnuniyetlerinin uzun dönemde sermaye piyasalarımızın büyümesi ve güçlenmesi için en önemli unsur olduğunu dile getirdi. Bu sebeple, “ TSPB’nin önümüzdeki dönem yol haritasının belirlenmesi sırasında, bireysel yatırımcının memnuniyetinin artırılmasını ve korunmasını ön plana çıkardık” diyen Eraslan, geçtiğimiz son bir yılda sermaye piyasalarına ve pay piyasasına ilginin artığını gördüklerini ve son bir yılda 500 bin yeni katılımcının sisteme girdiğini açıkladı.

"İstanbul'un finans merkezi olması yolunda bilgilerimizi paylaşacağız"

Eraslan, ilk yönetim kurulu toplantısında hedef olarak, söz konusu yol haritasının 1. Maddesi olarak bireysel yatırımcıların memnuniyeti olduğunun tekrar altını çizerek, diğer bir hedeflerinin, İstanbul'un finans merkezine dönüştürülmesi olduğunu aktardı. “Finans merkezi projesinin bizzat sahiplenicisi olmak istiyoruz” diyen Eraslan, buna ek olarak, girişimcilik ekosisteminin sermaye piyasalarıyla entegrasyonunu amaçladıklarını söyledi. Bireysel yatırımcının sektör genelindeki ilgisiyle alakalı olarak yatırımcıların nasıl uyarılması gerektiği konusunda çalışmalar yürüttüklerini belirten Eraslan, kurumun hedefleri içerisinde finansal okuryazarlığın artırılması olduğunu ve bu konu üzerine adımlar atılacağını dile getirdi.

"TSBP’nin özellikle mevzuat tarafında geliştirilmesi gerektiğini düşündüğü alanlar nerelerdir?" sorusuna yanıt veren Eraslan, “Geçmiş dönemdeki kadar mevzuatla ilgili beklentimiz kalmadı. Bunun sebebi de, Türkiye sermaye piyasaları geçtiğimiz dönemde Sermaye Piyasası Kurulu’yla ciddi bir işbirliği yaptı. Bu iş birliği sonucunda da bugüne kadar birçok düzenlemeyi de yaptırabildik.” dedi. Bu süreç içerisinde elbette ihtiyaç duyulan alanlar olabildiğini ifade eden Eraslan, buna örnek olarak, “Bugün yayımlanan tebliğe göre, geçtiğimiz dönemde özel sektör borçlanma araçlarının default etmesi durumunda buradaki hakların nasıl aranacağına yönelik mevzuatta bulunan boşluklar vardı. Bugün yayımlanan Borçlanma Aracı Sahipleri Kurulu tebliği ile boşluklar kapatıldı.” dedi. Yurtdışında geliştirilen ürünlerin getirilmesinde vergi desteği beklediklerini de söyleyen Eraslan, bu konuyla alakalı kamu otoriteleriyle ciddi bir işbirliği içerisinde olduğu açıklamasında bulundu.

“Yabancı yatırımcılar bizim için son derece önemli”

Yabancı yatırımcıların Türkiye’ye olan ilgisine de değinen Tevfik Eraslan, “Geçtiğimiz dönemde gerek DİBS (Devlet İç Borçlanma Senedi) piyasasında gerekse pay senedi piyasasında, yatırımcıların büyük oranda satıcılı olduğunu gözlemliyoruz. Bunun sonucunda da önemli miktarda yabancı payında azalma oldu.” dedi. Hiçbir yatırımcı tipini kaybetmek istemediklerini belirten Eraslan, yabancı yatırımcıların son derece önemli olduğunu, bu sebeple de Türkiye Sermaye Piyasalarının yabancılara anlatılması konusu gelecek dönemde adımlar atacaklarını sözlerine ekledi.