Advertisement
HABERLER ABONE OL

TSPB Başkanı İbrahim Öztop 6. Türkiye Sermaye Piyasalari Kongresi’nde konuştu.

Öztop’un konuşmasında öne çıkanlar şöyle:

- Son iki yılda pandeminin yarattığı zorluklara rağmen, kamu-özel tüm sermaye piyasası kurumlarının dijital dönüşüme uyumu, üyelerimizin kesintisiz olarak sundukları teknolojik hizmetler ve hükümetimizin sermaye piyasalarını destekleyen politikalarının etkisiyle sermaye piyasalarımız çok başarılı bir performans sergiledi. Gerek arz, gerek talep tarafında tarihi rekorların kırıldığı ve yatırım ekosistemimizin güçlendiği bir dönem oldu.

- Alternatif getiri arayışında olan yeni yatırımcıların sermaye piyasalarına yönelimiyle sektörümüz gelişmeye devam ediyor. Uzun yıllar 1 milyon seviyesinde seyreden pay piyasasında pozisyonu olan yatırımcı sayısı, hızla artarak 3,3 milyon seviyesini aştı. Her ay pay piyasasında aktif olarak işlem gerçekleştiren yatırımcı sayısı da 1,7 milyon kişi civarındadır. Bu bağlamda bireysel yatırımcı sayısındaki artışın yanı sıra, portföy yönetim şirketlerimizin yönettiği toplam varlık büyüklüğünün 1 trilyon lirayı aşmasını da çok olumlu değerlendiriyorum.

- Yerli yatırımcıların artan ilgisi şirketlerin halka arza yönelimini de beraberinde getirdi. 2021 yılında 52 şirketin halka arzı gerçekleştirildi. Kasım sonu itibariyle bu yıl 33 şirketin halka arzı oldu. Böylelikle iki yılda halka arz yoluyla şirketlerin sermaye piyasalarında sağladığı kaynak 35 milyar lirayı aştı. Sermaye artırımlarını da eklediğimizde son iki yılda sermaye piyasalarımız şirketlerimize toplam 85 milyar liraya yakın kaynak yarattı. Halka açık şirket sayımız 478’i bulurken, halka açık şirketlerimizin toplam piyasa değeri 5,3 trilyon liraya yaklaştı.

- Bununla beraber, bilindiği üzere ISO 1000 listesinde yer alan şirketlerden Borsa’da işlem gören sayısı 100’ün altında. Buradan şirketlerimizi de halka açılmaya davet etmek istiyorum. Halka arz düşük maliyetli bir finansman kaynağı olmanın yanı sıra, şirket paylarına likidite sağlamakta, şeffaflık ve kamuyu aydınlatma vasıtası ile şirketlerin ve şirket ürünlerinin hem yurtiçinde hem de yurt dışında tanınmalarına yardımcı olmaktadır. Halka açılmanın şirketlerimize bir diğer faydası ise, daha hızlı bir şekilde kurumsallaşabilmelerini yardımcı olmaktır.

- Hepinizin bildiği gibi sermaye piyasalarımızın büyümesi için en temel değer yatırımcının korunması ve bilgilendirilmesi. Birlik olarak gerek etkinliklerimiz gerekse de iletişim çalışmalarımızda, ‘yatırımcının korunması ve bilgilendirilmesi’ her zaman odak noktamız oldu. Yıllardır yatırımcıların bilgilendirilmesi için çeşitli etkinlikler düzenliyoruz.

- Yine de, sermaye piyasalarına yatırım yaparken “duyum” ile yatırım yapan yatırımcıların olduğunu biliyoruz. Yatırım, insanlarımızın geleceğini doğrudan etkileyen önemli bir karardır. Bu vesileyle yatırımcılarımıza sermaye piyasaları araçlarını bilgiye dayalı, iyi analiz ederek karar vermelerinin önemimi tekrar hatırlatmak isterim. Yatırımcılar öncelikle risk profillerini iyi analiz etmeli ve sermaye piyasaları yatırımlarının getiri potansiyelinin yanında risk unsuru taşıdığını da unutmamalılar.

- Diğer yandan, aracı kurumlarımızın olağandışı fiyat dalgalanmalarına karşı risk yönetim sistemlerine ve belirli periyotlarla stres testlerine çok ama çok önem vermesi gerekiyor. Daha aracı kurumlarımızın iç kontrol, iç denetim ve risk yönetimi süreçlerini sürekli gözden geçirmelerini ve her türlü riske karşı sistemlerini azami ölçüde güçlendirmelerini bekliyoruz. Büyük emeklerle oluşturduğumuz ve daha çok geliştirmek için büyük çabalar sarfettiğimiz sermaye piyasalarımızda kurumlarımızı ve yatırımcılarımızı korumak için üzerimize düşen görevleri hep beraber yerine getirmeliyiz.