Advertisement
TÜRKİYE MAKRO VERİLERİ ABONE OL

Enflasyonda yükseliş ivmesi devam ederken maliyet baskılarının devam ettiği izlendi. Bu durum üretici fiyatlarında yüksek seviyenin gerçekleşmesine ve üretici fiyatları ile tüketici fiyatları arasındaki makasın daha da açılmasına neden oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre tüketici fiyatlarında yıllık enflasyon yüzde 16,2 olurken, üretici fiyat endeksi ise yıllık bazda yüzde 31,2 arttı. Böylelikle üretici fiyatları ile tüketici fiyatları arasındaki makas 15 puana yükseldi.

Söz konusu makas kur şokunun yaşandığı 2018 yılında da hızla açılmış ve Eylül 2018'de 26 puanı aşmıştı.

Maliyet baskısı devam ediyor

Mart ayının son döneminde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) başkanlığında yaşanan değişimin ardından kurda yükseliş kaydedilmişti. Ayın sonundaki fiyatlamaların etkisiyle Türk Lirası'nda Mart ayında yüzde 10'a yakın düşüş kaydedilmişti.

Mart ayına ilişkin verileri değerlendiren Ekonomist Haluk Bürümcekçi, üretici fiyatlarının yıllık artışının yüzde 31,2’ye yükselmesinin maliyet yönlü baskıların güçlenmeye devam ettiğine işaret ettiği yorumunda bulundu.

Garanti BBVA Yardımcı Başekonomisti Mert mart ayı enflasyon rakamları hakkında yaptığı değerlendirmede, döviz kurundan etkilenen kalemlerin şimdiden bir miktar ön plana çıktığını söyledi. Mart ayı enflasyon verilerinde gıda enflasyonunun bir miktar dengeleyici olduğunu aktaran Mert, kur geçişkenliğini yüzde 22, ÜFE'den TÜFE'ye ise yüzde 40-45 geçişkenlik hesapladıklarını açıkladı.

Çekirdek enflasyon 2 yılın zirvesinde

Tüketici enflasyonu ile üretici enflasyonu arasında makas açılırken çekirdek göstergelerdeki yıllık enflasyon da dikkat çekti. Verilere göre Mart ayında yıllık çekirdek enflasyon yüzde 16,88 oldu. Böylelikle çekirdek enflasyonda 2 yılın en yüksek seviyesi kaydedildi.