Bloomberght
Bloomberg HT Finansal Teknoloji 'Tuğlalar yerine bloklarla, çimento yerine kontratlarla kurulan yeni dünyaya adapte olmamız gerekiyor'

'Tuğlalar yerine bloklarla, çimento yerine kontratlarla kurulan yeni dünyaya adapte olmamız gerekiyor'

  Futurance Kurucu Ortağı ve CEO'su Erkan Coplugil, metaverse'te tuğlalar yerine bloklarla, çimento yerine kontratlarla, demirler yerine protokollerle yepyeni bir dünya kurulduğunu ve kurulan dünyaya adapte olunması gerektiğini söyledi

Giriş: 20 Ekim 2022, Perşembe 15:04
Güncelleme: 31 Ekim 2022, Pazartesi 11:06

Blockchain teknolojileri üzerine faaliyet gösteren finansal teknoloji şirketi Futurance'ın Kurucu Ortağı ve CEO’su Erkan Coplugil, blockchainin geleneksel finansın ana süreçlerine dokunacağı kullanım alanları olacağını, 20 yılın üzerinde bankacılık yapmış biri olarak finansal sistemdeki dönüşüme bakınca, bu konun önümüzdeki dönemde çok daha fazla gündeme geleceğinin altını çizdi. Bloomberg HT televizyonunda Sefer Yüksel'in hazırlayıp sunduğu Finansal Teknoloji programına konuk olan Coplugil, geleneksel finansın dönüşümünden bahsederken bir taraftan da yeni bir finansal ekosistemin inşa edildiğini gözden kaçırmamak gerektiği vurguladı. Coplugil, "Metaverse diye adlandırdığımız yeni bir dijital evren kuruluyor. Blockchaini de bu yeni kurulan evreninin interneti diye tanımlayabiliriz. Mevcut finansal sistemlerimizi dönüştürmeye çalışırken bir taraftan da kendimizi bu yeni kurulan dünyaya hazırlamamız lazım. Bu dünyada bizim alışkın olduğumuz şekilde kurulmuyor. Tuğlalar yerine bloklarla, çimento yerine kontratlarla, demirler yerine protokollerle kurulan yepyeni bir dünya. Blockchain de bunun interneti. Mevcut dünyamızı dönüştürmeye çalışırken, bir taraftan da bu yeni dünyada nasıl adapte olacağımıza bakmamız gerekiyor" diye konuştu.

'Türkiye yeni finans sisteminin merkezi olabilir'

Yeni finans sisteminin merkezi olmakla ilgili Türkiye'nin çok ciddi fırsatı ve elinde imkanları olduğunu kaydeden Coplugil, "Bununla ilgili inanılmaz bir kullanıcı potansiyeli ve kitlesi var. Türkiye'de kripto varlık platformların ciddi işlem hacimleri dönüyor. Çok ciddi bir yetişmiş yazılımcı iş gücü ve girişimci ekosistem var. Doğru bir düzenleme ile ki, otoritelerin bu yönde çalışmaları olduğunu da biliyoruz, destekleyici, yapıcı bir regülasyon ile birlikte Türkiye'nin bu hedefe ulaşacağına inanıyorum" dedi.

Futurance kurucularının, 20 yılı aşkın süredir finans sektöründe ve uluslararası ticarette edindikleri tecrübeleri blockchain teknolojisi ile harmanlayarak geleneksel finansın temel fonksiyonunu daha da ileri taşımayı hedeflediğini ifade eden Coplugil, özellikle bankacılığın ana ürünleri olan kredilendirme, ticaret finansmanı gibi alanlarda blockchainin çok verimli önerileri ve değerleri olacağına inandıklarını vurguladı. Coplugil, "Özellikle 2000'li yılların başından bu yana dijital finansla ilgili bankacılık çok güzel dönüşümler geçirdi, teknolojileri çok iyi kullandı. Özellikle belli ürünlerde dünyada rakiplerinden çok daha ileri uygulamaları ve ürünlere sahip Türk bankacılık sektörü. Şimdi blockchainin de geleneksel finansta yeni bir dönüşüm fırsatı yarattığını düşünüyorum. Blockchain teknolojisi bankacılık ve geleneksel finansın belli hizmetlerinin daha hızlı, daha verimli, daha uygun maliyetle yapılabileceğine inanıyoruz. Bu dönüşüm kasının finans sektöründe olduğunu bildiğim için de geleneksel finans sektörümüzün buradan büyük kazanımlarla çıkacağına da inanıyorum" diye konuştu.

'Blockchain dünyasında dört farklı alana odaklanıyoruz'

Futurance'ın geleceğin finansındaki oyunculardan biri olmak üzere bir buçuk önce kurulan bir finansal teknoloji şirketi olduğunu ifade eden Coplugil, özellikle odaklandıkları alanın blockchain teknolojileri ve bu teknolojilerin ürün ve hizmetler alanındaki uygulamaları olduğunu belirtti. Beş yıllık yol haritaları olduğunu kaydeden Coplugil, "Odaklandığımız alanlardan biri blockcahinin ilk uygulamaları olan kripto varlık platformu. Fexobit markamızla bu alanda faaliyet gösteriyoruz. Bunun yanında geliştirme aşamasında olduğumuz NFT'lerle ilgili TÜBİTAK destekli bir NFT platformumuz var. Yine ayrıca saklama hizmetleri ile ilgili tamamen kendi ekibimizin geliştirdiği WALTER isimli bir saklama çözümümüz var. Bir diğer odaklandığımız nokta ise TOKENCEPT diye adlandırdığımız daha çok B2B hizmet verecek bir tokenizasyon mekanizması diyebilirim. Futurance geleceğin finansında bu dört sac ayağı üzerinde kedini yükseltmek iddiasıyla yola çıktı" diye konuştu.

'Fexobit'te önceliğimiz güvenlik'

Kripto varlık borsası Fexobit ile sektörde tamamlayıcı bir unsur olmak istediklerini kaydeden Coplugil, "Geleneksel finansın disiplinini ve sorumluluklarını göz ardı etmeden, yeni finans diye tabir ettiğimiz alandaki çevikliği, dinamizmi kaybetmeden kullanıcılarımıza ve sektörümüze bir hibrit yapı ile bir değer önermek istiyoruz. Burada odaklandığımız üç alan var. Önceliğimiz güvenlik. Bütün altyapılarımızla ilgili güvenliği ön planda tutan yatırımlar yaptık. Odaklandığımız bir diğer alan teknolojimiz. Burada teknolojik anlamda yine aslında güvenlik,i müşteri kullanımı ve hızına yönelik kendimizin geliştirdiği enstrümanlarla platformumuzu çalıştırıyoruz. Üçüncüsü de müşteri deneyimi. Burayı çok önemsiyoruz. Yapmak istediğimiz şey başka müşterilerimiz olmak üzere tüm paydaşlarımızla kalıcı uzun vadeli ilişki. Bu yaklaşımın bir parçası olarak sektörde çok örneği olmayan yenilikçi bir hizmet modeli olarak kripto kasaları hayata geçirdik. Farklı tiplerdeki müşterilere yönelik 3 farklı kripto kasa ile hizmet veriyoruz. Müşterilerimize ,uygun maliyetlerle, gizli masraflar ya da maliyetler olmayan, bazınlarında direkt hazine masamıza bağlanabilecek, 7/24 canlı destek olan, özel hizmetler alarak, kişiye özel hizmetler sunduğumuz kripto kasa hizmetlerini hayata geçirdik. Çok yeni çıktık ve beklediğimizin üzerinde ilgi var şu anda" dedi.