Tüketici elektroniği pazarı ilk çeyrekte büyüme yakaladı
Tüketici elektroniği pazarı kur ve tedarik sorunlarının ardından bu yılın ilk çeyreğinde eski büyüme rakamlarını yakaladı. Geçen yılı 10 milyon adet akıllı telefon ve 1,5 milyon adet tablet satışı yakalayan sektör, bu yılın ilk çeyreğinde akıllı telefonlarda 2,5 milyon, tabletlerde ise 300 bin adedi yakaladı. Ayrıca, ÖTV oranlarındaki değişikliğin pazardaki hareketliliği artırması bekleniyor
HANDE BERKTAN
Yaşam şeklinin değişmesiyle birlikte tüketici elektroniğinde talep, daha fazla mobil cihaz kullanımıyla birlikte artışını sürdürdü.
Samsung Electronics Türkiye Mobil İş Birimi Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Murat Azdemir pazara ilişkin olarak yaptığı değerlendirmede, “Sektörün global büyüklüğüne baktığımızda her yıl dünya genelinde 1,5 milyar adet akıllı telefon satılıyor. Tablet tarafında bu rakam yaklaşık 200 ile 250 milyon adet civarında. Türkiye’de ise akıllı telefon pazarının yıllık büyüklüğü 10 milyon adet, tablet pazarının ise 1,5 milyon adede ulaştı. Bu ölçülebilen bir pazar. Pandemiyle birlikte değişen tüketici alışkanlıklarıyla bu ürünlere talep artıyor. İçerik servisleri ile telefon pazarı, uzaktan eğitim ve çalışmayla tablet pazarları büyüdü. Geçtiğimiz aylarda yaşanan kurdaki volatiliteyle birlikte durağanlaşan pazar yeniden eski büyüme rakamlarını yakaladı. İlk çeyrekte pazar, 2,5 milyon akıllı telefon ve 300 bin adet tablet satışlarına ulaştı. Pazar büyümesini korumaya devam etti diyebiliriz.” dedi.
“ÖTV değişikliği sektörde hareketliliği artırır”
Azdemir, ÖTV’de yapılan düzenlemenin sektör üzerindeki etkisi hakkında şu değerlendirmeyi yaptı:
“İlk çeyrekte büyümeye devam ettik. Değerli segment dediğimiz üst düzey cihazlarda 3 katı satışları yakaladık. Tüketici elektroniğindeki ÖTV değişikliği sektörün uzun zamandır beklediği bir haber. Biz rekabetçi fiyat politikası sunmaya devam edeceğiz. Çok fazla değişken var; navlun ve üretim maliyetlerindeki artış gibi ancak fiyat politikamız aynı kalacak. İlk çeyrekte bekleyen müşteri talebi, ÖTV düzenlemesiyle birlikte yeniden hareketlenecektir. Fiyat politikamız gereği kurda değişikliği fiyatlarda birebir yansıtmadık. Kampanya desteklerimizi artırdık. Çip talebi artarken tedarik aynı hızda artmıyor. Ancak Samsung tarafında tedarik planımızda kapasite planları ve yatırım planları yaptığımızdan bir tedarik sorunu görmüyoruz.” dedi.
“Samsung, yıllık 15 milyar dolar AR-GE yatırımı yapıyor”
Azdemir, Samsung’un yatırım planlarına ilişkin olarak şu ifadeleri kullandı:
“Samsung her yıl, 15 milyar dolar AR-GE yatırımı yapıyor. Sadece yeni teknoloji geliştirme için değil aynı zamanda üretim tekniklerini geliştirme için üretim süreçlerini iyileştirmek için. Kısıtlı kaynakları daha az kullanacak şekilde çalışma yapıyoruz. Okyanus ve denizlerden toplanan balıkçı ağ atıklarından elde ettiğimiz plastiklerden S22 ürünlerinde geri dönüştürülmüş malzeme kullandık. 2025 hedefimiz tüm üretim süreçlerinde sıfır katı atık seviyesine ulaşmak.
Yeni nesil cihazlarda, cihaz entegrasyonu görülüyor. Akıllı telefon, tablet ve akıllı saatlerde entegre kullanımı, pandemiyle birlikte arttı buna ekosistem diyoruz. Yeni nesil cihazlarda örneğin akıllı saatlerde kan basıncını ölçülürken, deneyim odaklı tasarımlar geliştiriliyor. Bu ürünlerin tasarımında da kendini gösteriyor. Artık standart tasarımında yanında katlanabilir, ekranı değiştirilebilir cihazlar daha sık görülecek.
Akıllı telefonlar mobil cihaz pazarının lideri durumunda ve Türkiye’de toplam pazarın yüzde 65’i akıllı telefonlardan geliyor. Yüzde 35’i tablet ve giyilebilir cihazlardan geliyor. Globalde de benzer rakamlar görülüyor. Akıllı telefon ve tablet gibi ürünlerde büyüme devam ediyor.