Tüketici elektroniği sektörünün 2023 beklentileri
Tüketici elektroniği sektörüne ve teknoloji perakendeciliğine yön verenler, 2023 yılına dair sektörel ve şirketleri açısından beklentilerini Bloomberg HT'ye açıkladı.
HANDE BERKTAN
Dijitalleşmenin ve pandemi etkisiyle hızlı büyüme ivmesini sürdüren tüketici elektroniği ve teknoloji perakendeciliği sektörlerine yön verenler, 2023 yılına dair şirketleri açısından ve sektörel beklentilerini, BloombergHT’ye açıkladı.
Sektör temsilcileri, dijitalleşmenin etkisi, teknolojide sürdürülebilirlik, deneyim mağazacılığı, yeni nesil teknolojilerin ürünlere entegrasyonuyla 2023 yılında da güçlü büyüme ivmesini sürdüreceklerini dile getiriyor.
Teknosa Genel Müdürü Sitare Sezgin
“Güçlü büyüme hedefiyle yatırımlarımıza devam edeceğiz”
Teknosa Genel Müdürü Sitare Sezgin, sektördeki güçlü büyüme trendinin devam edeceğini belirterek “Teknoloji perakendeciliği sektörü pandemiyle birlikte teknolojinin temel bir ihtiyaç haline gelmesiyle güçlü bir büyüme trendi yakaladı. Ülkemizde 2022 yılının ilk 10 ayında sektör yüzde 95 oranında büyüyerek 199 milyar TL’lik ciro elde etti. Dijitalleşme daha da hızlanarak hayatın her alanına etki etmeyi sürdürüyor. Teknolojik değişimler ile pandemi sonrasında eğitim ve iş hayatındaki yeni uygulamalar sonucu teknoloji ürünleri tüketicilerin ihtiyaç ve tercihlerinde ön sıralarda yer almaya devam ediyor. Tüm bu faktörlerle birlikte sektördeki büyüme trendinin 2023 yılında da devam edeceğini öngörüyoruz. Biz Teknosa olarak geçen yıl olduğu gibi bu yıl da pazarın üzerinde büyüyoruz. Benzersiz müşteri deneyimi, dijitalleşme ve sürdürülebilirlik odağıyla 2023 yılında da güçlü büyüme hedefiyle yatırımlarımızda hız kesmeyeceğiz.” dedi.
MediaMarkt Türkiye CEO’su Yenal Gökyıldırım
“Deneyim mağazacılığı yatırımlarımızı sürdüreceğiz”
MediaMarktSaturn Perakende Grubu COO’su ve MediaMarkt TR. CEO’su Yenal Gökyıldırım mağazalaşma hedeflerini “Gelecekte sektörümüzde etkili olacağına inandığımız konuların başında “deneyim” unsuru geliyor. Biz bu nedenle global stratejimizde “deneyim elektroniğine” yöneldik. Amacımız perakendenin geleceğini yazmak ve deneyim şampiyonu olmak. Tabii deneyimden bahsederken bunu teknoloji ve elektronikle anlatıyoruz ama işin özünde insan var. Önemli olan insanların teknolojiyi nasıl algılayıp deneyimlediği çünkü bu ürünler neredeyse her işin merkezinde bulunuyor. Tüm bunların temelinde ise hayatımızı iyileştirmek var. Biz buradan hareketle iletişimimize de yeni bir yön çizerek “MediaMarkt’la Tam Zamanı” dedik. Önümüzdeki süreçte tüketicimizin ürünü deneyimleyerek satın alma alışkanlığından vazgeçeceğini düşünmüyoruz. Buradan hareketle dijitalin yanı sıra mağaza yatırımlarımıza da ara vermeden devam edeceğiz.” şeklinde anlattı.
Huawei Türkiye Tüketici Elektroniği Grubu Ülke Müdürü Allen Yao
“Giyilebilir kategoride liderliğimizi sürdüreceğiz”
Huawei Türkiye Tüketici Elektroniği Grubu Ülke Müdürü Allen Yao, 2023 yılı hedeflerine dair “Huawei için 2022, giyilebilir cihazlar ve kablosuz kulaklık kategorisi gibi önemli ürün gruplarımızı düşündüğümüzde başarılı bir yıl. 2022 yılında Watch GT3 serisinin lansmanı ile giyilebilir pazar payı ve sevkiyatta 1 numara olmayı başardık.2022'de piyasaya sürülen yeni kablosuz kulaklık ürünleri ile Huawei, Türkiye'de satış adedi bazında ilk 3 kablosuz kulaklık grup markasından biri oldu.2023 yılında da giyilebilir kategoride liderliğimizi sürdüreceğiz. Her seri için her tüketicinin ihtiyacını karşılayabilecek çok iyi modellerimiz olacak. Ayrıca Türkiye pazarında amiral gemisi ve orta seviye akıllı telefonları piyasaya sürmeye devam edeceğiz. Giyilebilir, PC, tablet ve kablosuz kulaklık cihazlarındaki iyi performansımızla akıllı telefon işinde de pazar payımızı artırmak için elimizden gelenin en iyisini yapacağız. 2023 yılında, sektörde, döviz kuru, taksitlendirme ve tüketici kredisi gibi imkanların durumu başta olmak üzere, dönemsel satış kampanyaları gibi periyodik aksiyonlar belirleyici olacaktır.” konuştu.
HP Türkiye Genel Müdürü Emre Alaman
“Siber güvenlik konusu cihaz seçiminde ön plana çıkacak”
HP TR. Genel Müdürü Emre Alaman yeni yılda gerek şirket gerek ise sektöre dair beklentilerini “2023 yılında üç önemli trendin sektörün önceliği olacağını düşünüyorum. Bunlar hibrit çalışma, siber güvenlik ve sürdürülebilirlik. Bu önemli dönüşümlerin her kurumsal hem de bireysel müşteri talebini güçlü tutmasını bekliyorum. Hibrit çalışmayı kolay ve verimli kılan cihazların satış adetlerinde ön sıralara çıktığını gözlemliyoruz. Biz de 2023 ürün planlamamızda bu trendi dikkate aldık. Konferans odası çözümleri ve aksesuarlar da yine bu çerçevede büyüme gösteren ürün grupları olacak. Siber güvenlik hem bilgisayarlar hem de yazıcılar için tercihte ön plana çıkıyor. Geçmişte daha çok sistem odasını ilgilendiren siber güvenlik, ofis dışında çalışma arttıkça son kullanıcı cihazlar için de önemli oldu. Kullanıcılar hem markaların sürdürülebilirlik stratejilerini araştırıyorlar hem de satın aldıkları ürünlerin üretiminden geri dönüşümüne kadarki çevre, enerji tüketimi gibi etkilerini değerlendiriyorlar. Enerji tüketimi de son dönemde sorgulanan değerlerden biri oldu.2023 yılında baskı endüstrisi, HP Indigo ve PageWide dijital baskı makineleri gibi akıllı cihazlara yapılan yatırımlar, üretimin uçtan uca otomatikleştirilmesi gibi uygulamalar devam edecek. 2023 yılında oyun bilgisayarlarında ve aksesuarlarında güçlü büyüme bekliyoruz.” şeklinde özetledi.
Casper Operasyondan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Feray Karaman
“AR-GE ile pazar payımızı artıracağız”
Casper Operasyondan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Feray Karaman yeni yılda hedeflerini “Türkiye’nin teknoloji markası Casper olarak gelecek yıl da müşteri memnuniyetini ön planda tutan bir anlayışla çalışmalarımızı sürdüreceğiz. 2023 yılında mobil taraftaki yatırımlarımız ile doğru orantılı olarak hem online hem de fiziksel mağazalardaki pazar payını önemli ölçüde artırmaya odaklanacağız. Ülkemizde geçen yıl 2,5 milyona yakın bilgisayar satışı gerçekleşti. 2022 yılının bitmesine sayılı günler kala bu yılı da 2,2 milyon adet bilgisayar satışı ile kapatacağımızı öngörüyor, 2023 yılında da pazarda bu rakamlara yakın değerler göreceğimizi düşünüyorum. Akıllı telefon pazarında 10 milyonu aşkın bir hacimle yılı kapatacağız. Gelecek yıl bu rakamların üzerinde bir artışla kapatacağımız bir yıl olacak. Casper olarak gerek ürün gerek AR-GE tarafında yaptığımız yatırımlarla, pazar payımızı artıracağımıza inanıyoruz. Yıl genelinde etkili olabilecek en önemli trendlerin de sürdürülebilir teknolojilerin kullanılması, orta üst ve üst donanımlı ürünlere talebin artması, bu paralelde de hem bilgisayar hem de telefon tercihlerinde tüketicinin daha gelişmiş özellikli ürünlere yönelmesi şeklinde olacağını öngörüyoruz.” şeklinde açıkladı.
Aidata Bilişim Genel Müdürü Mustafa Emek
“Üretim ve eğitim teknolojilerine yatırımlarımızın meyvelerini toplayacağız”
Aidata Bilişim Genel Müdürü Mustafa Emek yüksek büyüme ivmesini koruyacaklarını belirtirken “Aidata markası ile Türkiye’nin ilk yerli bilgisayarını üreten Aidata Bilişim Kurumsal A.Ş. olarak faaliyetlerimizi 1989 yılından bu yana aralıksız sürdürüyoruz. Bilgisayar sektörü tüm diğer sektörler için motor kuvvet oluşturuyor. Bu bakımdan burada yaşanan gelişmeler üretimden eğitime, sağlıktan enerjiye kadar tüm sektörleri derinden etkileme potansiyeli barındırıyor. Pandemi döneminde tedarik zincirinin bozulması ve yaşanan çip krizine rağmen, uzaktan çalışma, uzaktan eğitim şeklinde oluşan yeni normal ile sektörümüz yaklaşık yüzde 40 büyüdü. Bu dönemde Aidata ise yüzde 195 büyüdü. 2023’ün ise sektörün bu büyümeyi hazmetme yılı olacağına inanıyoruz. 2023 yılı sektör için yüzde 5’lik bir büyüme potansiyeli barındırırken, Aidata’nın ise pandemi döneminde üretim tesislerine ve eğitim teknolojilerine yönelik yaptığı yatırımların meyvelerini toplayacağı bir yıl olacak. Bu nedenle 2023 için yüzde 200’lük bir büyüme hedefi belirledik.” açıklamasını yaptı.