Advertisement
FİNANSAL TEKNOLOJİ ABONE OL

Yapı Kredi Bankası Perakende Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Serkan Ülgen, farklı ödeme yöntemleri alternatiflerinin olgunlaştığını ve hacimlerinin de hızlı bir biçimde arttığını söyledi. Bloomberg HT televizyonunda Sefer Yüksel'in hazırlayıp sunduğu Finansal Teknoloji programına konuk olan Ülgen, son dönemde bir yenilik daha getirdiklerini ve 'Şimdi al sonra öde' diye adlandırılan alışveriş kredisi çözümünü sundukların ifade etti. BU ödeme alternatifinin henüz emekleme aşamasında olduğunu ancak hızlı büyüme potansiyeli olduğunu vurgulayan Ülgen, "Kartla ve dijitalden yapılan alışverişler öyle arttı ki mobilya ya da beyaz eşya gibi yüksek tutarlı bir alışveriş yapıldığında kart limitinizi bloke edebiliyorsunuz. Bu noktada da alışveriş kredileri devreye giriyor. Müşterilerin bankada tanımlı olan limitlerinden anında, ıslak imzaya gerek kalmadan alışveriş kredisi sunuyoruz. Bu üründe 1 ayı geride bıraktık. Yapı Kredi'de bankadan kullanılan tüketici kredilerinin adetsel bazda yüzde 10'u şimdi al sonra ödeye kredisine kaydı. Biz bunu 400 bin noktaya açtık. Dünyadaki en yayın ve en kolay şimdi al sonra öde çözümünü hayata geçirmiş olduk. Bu çözüm sadece Yapı Kredi müşterileri için değil. Tüm banka müşterilerinin yararlanabileceği bir çözüm" diye konuştu.

'Fiziksel 100 ödeme işleminin 70'i temassız'

Finansal dijital çözümlerin önümüzdeki dönemde artmaya devam edeceğini ifade eden bundan 15 yıl önce temassız ödemelerin konuşulmaya başlandığını ama kullanımının yaygınlaşmasının pandemi döneminde olduğunu hatırlattı. Ülgen, "Bugün bakıldığında fiziksel yapılan 100 işlemin 70'i temassız gerçekleşiyor. Bundan 5 yıl önce bu oran yüzde 20'ler, 10 yıl önce ise yüzde 1'ler bandındaydı. Bugün bakıldığında yeni bir trend var. O da mobil cihazlar üzerinden ödeme yöntemleri. Karta göre kıyaslanınca akıllı cihazlar üzerinden ödeme yöntemleri müşterilere daha katma değerli hizmetler sunan bir ödeme aracına dönüşebiliyor. Bu kapsamda cep telefonu ile yapılan NFC ile yapılan ödemeler katlanarak artıyor ama hala gidecek yeri var. TR Karekod'u geçen yıla göre 4 kat artmış durumda. Farklı ödeme yöntemleri alternatifleri olgunlaşıyor ve hacimleri de hızlı bir biçimde artıyor dedi.

Kredi kartı, banka kartı, ön ödemeli kart, hesaptan ödeme ve alışveriş kredisi gibi ödeme araçların ile NFC ve TR Karekod ile ödeme gibi ödeme alternatiflerini World Pay platformunda buluşturduklarını kaydeden Ülgen, "Bu çözümü sadece e-ticaret dünyasında değil fiziki dünyada da kullanılır hale getirdik. Bugün müşterilerimiz alışverişe gittiklerinde yanlarında plastik kartları olmasa dahi mobil telefonları ile NFC ya da TR Karekod ile işlemlerini yapabiliyorlar" dedi.

'E-ticaretin yılı 1.1 trilyon TL ile kapatmasın öngörüyoruz'

2022 yılının ödeme sistemleri sektörü için hacimsel büyüme ve işlem adetleri anlamında oldukça hızlı geçtiğini ifade eden Ülgen, işlem adetlerinin yüzde 40, hacimlerin ise yüzde 90 arttığını belirtti. Kampanya ayı olan kasımda ise geçen yıl kasım ayına göre e-ticarette ciroların yüzde 130 artarak 120 milyar TL'ye ulaştığını kaydeden Ülgen, yıl başından bu yana bakıldığında rakamın 900 milyar TL'ye ulaştığını, yılı ise 1.1 trilyon TL hacimle kapatmasını beklediklerini söyledi.