Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB), TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülen “Dijital Hizmet Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmündeki Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun Teklifi” içinde yer alan ‘Konaklama Vergisi’nin tasarıdan tamamen çıkarılarak ertelenmesini istedi. Aksi halde yeni yeni toparlanmaya başlayan sektörün ülke ekonomisi ve istihdamına sağladığı katkıların azalacağı belirtildi.
 
TÜROB Başkanı Müberra Eresin imzasıyla yapılan açıklamada sektörün bu kadar yükü kaldırabilecek kadar güçlenmediği belirtilerek şu görüşlere yer verildi:

“TÜROB olarak Kanun teklifinin TBMM’ye sunulması ile birlikte derhal, başta Kültür ve Turizm Bakanlığı olmak üzere yetkili kurumlar nezdinde girişimlerde bulunarak ‘Konaklama Vergisinin’ sektöre olası zararları dikkate alınarak bu aşamada Kanun tasarısından çıkartılması yönünde girişimlerde bulunulmuştur. Ekim 2019 ayı itibariyle Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı'nın (TGA) kurulmasına ilişkin yasa kapsamında otellerden fon payı olarak, tüm yaptıkları ciroları üzerinden binde 7.5 pay alınmaya başlandı. Hemen bunun ardından yeni vergi, turizmde çok sıkıntılı geçen 2-3 yılın ardından yeni yeni nefes almaya başlayan turizm tesislerini çok zorlayacaktır. Sektör olarak bu kadar yükü kaldırabilecek kadar güçlenmedik. Hem fon hem vergi hem diğer olası vergisel değişiklikler hepsi üst üste bindiğinde sektöre zarar verecek bir boyuta ulaşabilecek.

"SEKTÖRÜN ÖNÜ KESİLMEMELİ"

Sektör olarak 2012 yılı gelir ve satış rakamlarımızı henüz yakalayamadık. Hâlâ kredi geri ödemelerinde güçlük yaşıyoruz. Oda fiyatlarımız 2012 yılına göre hâlâ yüzde 60 civarında gerilerde. Tüm dünyada turizm üzerindeki vergiler düşürülüyor. Biz ise rekabette olumsuzluklar oluşturacak yeni yükleri sektöre yüklüyoruz. Bu sadece yabancı misafirleri değil otellerdeki yerli misafiri de azaltma riski oluşturacaktır. ‘Konaklama Vergisi’nin fiyatların arışı ile birlikte tüketici nezdinde oluşturacağı olumsuz algının iç turizme olumsuz yansımaları olmakla birlikte, hükümetimiz tarafından kararlılıkla yürütülen ‘Enflasyonla Mücadele Programı’na önemli bir darbe olacağını düşünüyoruz. Türkiye de bu dönemde rakiplerinden daha fazla avantaj sunarak konaklama sektörüne destek olmalı. Türkiye’nin ‘2023 Turizm Stratejisi’ hedefinde 75 milyon turist hedefi, 65 milyar dolar turizm geliri var. Bu destek sağlanırsa, orta ve uzun vadede sektörün ekonomiye katkısı tartışılmaz olacaktır. Turizmde tam yeniden çıkış başlamışken, sektörün önünün kesilmemesi gerekir. Sektör önce tam anlamıyla ayağa kalkmalı, sonrasında zaten orta ve uzun vadede ekonomiye katkısı tüm diğer sektörlerden fazla olacaktır. Turizmin yukarı gitmesi 52 sektörü de iş yapar hale getirecektir.”

KONAKLAMA VERGİSİ 5 YILDIZLI OTELDE 18 TL OLACAK

Yeni paketle kişi başına gecelik konaklama vergisi 5 yıldızlı otel ve tatil köyleri için 18 TL; 4 yıldızlı otel ve tatil köyleri için 12 TL; 3 yıldızlı oteller ve belediye belgeli konaklama tesisleri için 9 TL; 2 ve bir yıldızlı oteller, pansiyon, motel, apart hotel ve kampingler için 6 TL; butik oteller ve özel konaklama tesisleri için 18 TL olacak. 12 yaşından küçük çocuklara verilen geceleme hizmetleri bu vergiden istisna olacak.